Astmul bronșic, o boală care schimbă calitatea vieții (I)

Distribuie pe:

A nu se confunda cu astmul cardiac, care este o manifestare a insuficienței ventriculare stângi, are un aspect clinic asemănător, doar medicul având competența să facă această diferențiere, în sensul că se efectuează un E.K.G. (electrocardiogramă).

Inițial, bolnavul a aflat că astmul bronșic este o boală care nu se vindecă, o boală care schimbă viața, respectiv, calitatea ei. Până la urmă, astmul este o problemă care nu trece într-o lună, nici măcar într-un an, ci una cu care trebuie să trăiești de acum înainte și să știi cum să faci față acestui musafir nepoftit, care s-a instalat pe nepusă masă. Esențial este să-l ții sub control și să nu-l lași să-ți fure bucuria de a trăi. Și, nu în ultimul rând, îți aduce o doză de optimism, direct de la oamenii care au aceeași problemă ca și tine. Ceea ce nu i-a împiedicat să trăiască vieți împlinite și de succes.

Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile. Pe fondul inflamației cronice din bronhii, se produc, episodic, crizele: spasme ale bronhiilor, care se îngustează, brusc. Cea mai neplăcută senzație pe care o aduce cu sine astmul este setea de aer, impresia că aerul nu-ți ajunge să-ți umpli plămânii. Pacientul simte că se sufocă, îi este mai greu să expire decât să inspire aer. În timpul unei crize de astm, în plămâni intră și iese o cantitate mai mică de aer.

Alte simptome: respirație șuierătoare, fluierături (wheezing), apoi tusea, senzația că ceva îți apasă pieptul. Circumstanțe în care apar: pentru unii, este suficient să miroasă o floare (polenul este alergen), pentru alții - exercițiile fizice, stresul sau chiar mersul la serviciu atrag neplăcerile. Tusea care nu mai trece, este uscată, obositoare, apare în timpul nopții, dimineața, la trezire sau la efort. Respirația grea, pe care medicul o numește dispnee , este senzația că te sufoci, că nu poți să tragi aer suficient în piept. Expirația este prelungită, cu efort pentru a reuși, folosești mușchii toracelui ca să împingi aerul afară din plămâni. Acest simptom se poate declanșa la frig sau la efort fizic.

Pentru unii pacienți, tusea poate fi chiar singura manifestare a astmului. Uneori, la sfârșitul acceselor de tuse, se elimină o cantitate mică de spută albicioasă, vâscoasă și lipicioasă. Nu este nevoie să ai toate simptomele tipice ca să suferi de astmă. Unii pacienți au doar tuse sau doar wheezing (respirație șuierătoare).

Simptomele astmului nu sunt permanente. Ore sau zile de neplăceri pot fi urmate de perioade lungi de timp în care nu ai niciun simptom, ceea ce nu înseamnă că te-ai vindecat și că nu trebuie să mai iei tratamentul. Este doar evoluția obișnuită a bolii. Inflamația din bronhii este prezentă în permanență la astmatici. Cu cât ea este mai puternică, cu atât crizele sunt mai frecvente și mai severe, ducând la manifestări cronice. Factorul de risc este acel „ceva" care provoacă apariția manifestărilor de astm. Poate fi de polen, praf sau fum, parfumuri, detergenți, mucegai și păr de animale. Se poate declanșa și la un stres emoțional, ori la mersul la serviciu, la școală, exercițiul fizic și chiar activitatea sexuală. Este important ca acești factori să fie depistați. Acești factori declanșatori pot fi estompați: dacă iei corect medicamentele și astmul este bine controlat, ei nu-ți vor mai declanșa o criză. Crizele îți apar mai ales în spații verzi, primăvara sau, dimpotrivă, în interior, când dai cu aspiratorul. Explicația este însă aceeași: alergia ca atare, fiind necesar să te adresezi unui medic alergolog, care să-ți facă teste prin care să depisteze „vinovatul".

Astmul se poate declanșa la anumite alimente: căpșuni, fragi, zmeură, mure, apoi, la o serie de poluanți din atmosferă, cum este monoxidul de carbon evacuat din automobile și dioxidul de sulf de la arderea cărbunelui. În zilele cețoase, este bine să stai în casă, cu geamurile închise, ca și în zilele cu aer uscat și prăfuit. O banală răceală sau gripă poate să-ți agraveze simptomele astmului și chiar să te bage în spital. Sunt recomandabile evitarea contactului cu acești bolnavi, aglomerația și mâinile să fie spălate cât mai des. Medicii recomandă vaccinul împotriva virusului gripal, dar nu întotdeauna este benefic deoarece pot exista anumite tulpini de virus pentru care vaccinarea să nu fie eficientă. Factori cauzatori și persoane expuse: pulbere de lemn, din industria lemnului, tâmplărie, construcții; izocianați (derivați de la acidul cianhidric) fiind expuși lucrători din industria auto, mecanici, pictori, apoi din industria adezivilor, industria chimică, alți alergeni care conțin aldehida formică - industria cosmeticelor, medici și personal sanitar auxiliar de la anatomie patologică, coafeze, laboranți; industria cauciucului, alergeni din făină și praf de cereale (în cazul meseriilor de brutari, bucătari, fermieri); alergeni de la animale - urină, fire de păr (în cazul medicilor veterinari, crescătorilor de animale, angajaților magazinelor de animale), exerciții fizice în condiții de temperatură scăzută etc. Sportul recomandat este înotul. Alți factori reprezintă o situație stresantă. Nu doar emoțiile negative, ci și cele pozitive pot duce la apariția simptomelor. De asemenea, relațiile sexuale, când este vorba de o încărcătură emoțională, dar acest lucru se previne cu un tratament adecvat.

O serie de figuri importante din istorie au suferit de astm: Seneca - filosof și om politic roman, Petru cel Mare - țar al Rusiei, L. van Beethoven - compozitor, Bill Clinton - fost președinte al SUA.

 

Lasă un comentariu