STRESUL POST-TRAUMATIC POATE FI DEPĂȘIT!

Distribuie pe:

După ce experimentăm un eveniment pe care îl percepem ca fiind unul periculos, șocant sau înfricoșător, cum ar fi un accident grav de mașină, rănirea sau moartea unei persoane dragi, urmările unei calamități naturale (cutremur, inundații, alunecări de teren, explozii) sau, mai nou, atentate teroriste și altele asemenea, cei mai mulți dintre noi suferim de stres post-traumatic.

În opinia specialiștilor, atunci când experimentăm un asemenea eveniment, trauma este resimțită atât la nivel psihologic, cât și fiziologic, uneori chiar și ani de zile după incident.

„Sistemul nervos cunoaște două moduri automate sau reflexive de a răspunde la evenimentele stresante. În primul rând, prin mobilizare, atunci când inima începe să bată tare, tensiunea arterială crește, mușchii se contractă, crește rezistența și viteza de reacție. În acest caz, odată ce pericolul a trecut, sistemul nervos calmează corpul, scade frecvența cardiacă și se revine la echilibru.

În al doilea rând, există imobilizarea. Aceasta se produce atunci când persoana se confruntă cu o cantitate copleșitoare de stres și, deși reacția inițială de mobilizare trece, acesta rămâne blocat, situație în care sistemul nervos se află în imposibilitatea de a reveni la starea sa normală de echilibru și nu poate depăși evenimentul traumatic.

Repetarea mentală a acelui moment generează un stres continuu, care persistă chiar și după ce evenimentul traumatic s-a încheiat. În acest caz, putem vorbi despre stresul post-traumatic.

Oamenii care au experimentat un eveniment traumatic vor avea reacții care pot include șoc, furie, nervozitate, frică și chiar vinovăție, iar simptomele încep să se simtă în primele 3 luni", conform Asociației Române de Hipnoză (ARH).

Hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele ARH, citat de descopera.ro, ne prezintă simptomele stresului post-traumatic.

Retrăirea - Persoanele care trec prin stres post-traumatic vor retrăi în mod repetat calvarul prin care au trecut, prin intermediul gândurilor și amintirilor care nu le mai dau pace. Acestea pot include flashback-uri, halucinații și coșmaruri.

Evitarea - Atunci când trec prin această fază, persoanele în cauză au tendința de a evita oameni, locuri, gânduri sau situații care ar putea să le reamintească de evenimentul traumatic. Acest lucru poate conduce la sentimente de detașare și izolare față de familie și prieteni, precum și o pierdere a interesului pentru activități de care se bucurau înainte.

Excitare crescută - Un alt simptom poate fi constituit din emoții excesive, nevoie sporită de afecțiune, insomnie, iritabilitate, accese de furie, dificultăți de concentrare. Persoanele pot suferi și de afecțiuni fizice, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, respirație rapidă, tensiune musculară sau greață.

Cogniție negativă - Persoana care trece prin stres post-traumatic experimentează sentimente de vinovăție, depersonalizare și amintiri chinuitoare ale evenimentului traumatic.

„Atunci când conștientizăm că nu am reușit să depășim psihic evenimentul traumatizant, trebuie să confruntăm stresul post-traumatic prin câteva tehnici simple:

Mișcă-te! - Eliberarea de endorfine și concentrarea pe corpul nostru ne va face să ne simțim mai bine, exercițiile fizice ajutând sistemul nervos să se relaxeze. În loc să ne concentrăm pe gândurile noastre, mai bine ne-am concentra pe corpul nostru.

Reglează-ți sistemul nervos! Meditația sau respirația conștientă este o modalitate rapidă de a ne calma. Pur și simplu, trebuie să luăm o pauză și să ne concentrăm atenția pe 60 de respirații de fiecare dată când simțim că ne sufocăm și nu facem față unui moment.

Nu te izola! Conexiunea cu oamenii care ne face să ne simțim bine și în siguranță este una dintre cele mai eficiente modalități de a ne relaxa sistemul nervos. Suportul familiei și al prietenilor este vital în recuperarea echilibrului.

Fă câteva schimbări în viața ta! Atunci când ne luptăm cu emoții copleșitoare și amintiri traumatice este foarte posibil să nu mai urmăm cursul firesc al vieții. Somnul, apetitul, energia vor fi afectate. Este un moment în care trebuie să mărim efortul pentru o viață sănătoasă, respectiv să începem o dietă, să ne apucăm de un sport nou, să ne relaxăm înainte de somn", ne sfătuiește hipnoterapeutul Eugen Popa. 

Lasă un comentariu