Manifestare cultural-artistică de excepție

Distribuie pe:

Grigore Vieru - „Taina care mă apară"

,,Caragiale-165 de ani de la naștere", la Sărmașu

Primăria orașului Sărmașu și Biblioteca Orășenească ,,Liviu Rusu" au organizat marți,14 februarie 2017, în sala de lectură a bibliotecii, evenimentul cultural-artistic de excepție, dedicat memoriei poetului Grigore Vieru și evocare- ,,Caragiale - 165 de ani de la naștere".

Gazdă primitoare, cu emoție și bucurie, dna Dinuca Burian- coordonatorul proiectului, în cuvântul de deschidere, a mulțumit invitaților de onoare: poetului și publicistului Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, redactor-șef al cotidianului ,,Cuvântul liber", poetului Nicolae Băciuț, poetului Valentin Marica,dar și primarului orașului Sărmașu ing. Ioan Mocean, copiilor și tuturor celor prezenți la acest eveniment de suflet și de intensă trăire emoțională.

În prima parte a manifestării cultural-artistice, s-a evocat memoria poetului Grigore Vieru. În alocuțiunile vorbitorilor, s-au remarcat trăsăturile definitorii ale operei marelui poet român-atât lupta pentru limba română, dar și lupta pentru idealurile naționale, spiritul patriotic pentru întregirea nemului românesc.

Poetul Nicolae Băciuț, cu regret, a afirmat ,,poezia patriotică a dispărut din preocuparea literară a multora". Întrebându-se retoric: „unde și cum este omagiat Grigore Vieru?", apreciază inițiativa Bibliotecii Orășenești din Sărmașu, pe dna Dinuca Burian, de a organiza acest eveniment cultural-artistic de evocare a operei marelui poet și patriot Grigore Vieru, denumindu-l ,,un simbol al valorilor și unității românești, fiind strâns legat de ambele maluri ale Prutului". În continuare a vorbit despre tematica lui Grigore Vieru, foarte profundă - a scris poezii despre mamă, natură, sat, poezii cu caracter social, abordând de asemenea valorile și tradițiile românești. A subliniat aportul considerabil la dezvoltarea limbii române și grafiei latine pe teritoriul de azi al Republicii Moldova, pe vremuri încă inclus în fosta Uniune Sovietică.

Poetul și publicistul Lazăr Lădariu a scris un editorial publicat în cotidianul Cuvântul liber, de marți, 14 februarie 2107, cu titlul:Grigore Vieru și ,,Limba doinelor de aur/Limba noastră cea română!". ,,Ca o miere binefăcătoare, ne-a lăsat Grigore Vieru versurile din poezia În limba ta : În aceeași limbă/ Toată lumea plânge,/ În aceeași limbă/ Râde un pământ./ Ci doar în limba ta/ Durerea poți s-o mângâi/Iar bucuria/ S-o preschimbi în cânt.// În limba ta/ Ți-e dor de mama,/ Și vinul e mai vin,/ Și prânzul e mai prânz./ Și doar în limba ta/ Poți râde singur/ Și doar în limba ta/ Te poți opri din plâns,// Iar când nu poți/ Nici plânge și nici râde/ Când nu poți mângâia/Și nici cânta,/ Cu-al tău pământ, / Cu cerul tău în față,/ Tu taci atuncea / Tot în limba ta.

O poezie ca un testament, amintindu-ne de cel al lui Ienăchiță Văcărescu, referitor la acea moștenire sacră privind Creșterea limbii românești/ Și-a patriei cinstire, aducându-ne

în memorie și poemul lui Alexei Mateevici - „Limba noastră".

Poetul Valentin Marica a dedicat un volum de versuri memoriei poetului Grigore Vieru, cu un mesaju profund, înălțător spiritual. Volumul ,,Metanii peste strigătul arborelui" duce mai departe poezia-rugăciune, poezia Îngerului, a celui care ne spune cum să ne ținem în mâini „freamătul crucii"...În cuvântarea sa, poetul a vorbit despre Grigore Vieru ca fiind ,,un poet al luminii, opera lui este un testament al luminii"și totodată ,,un important poet religios, în opera lui este definită patria noastră de jos și patria noastră de sus, el fiind mai mult decât un poet, este un destin".

Poezia lui Grigore Vieru, la fel ca piesele muzicale scrise pe versurile lui, rămân nu doar în patrimoniul literaturii sau al muzicii din Republica Moldova, ci și în memoria tuturor românilor, pentru că Vieru a fost poetul român de dincolo de Prut pentru care trecerea peste Podul de flori a fost cea mai mare bucurie.

Momentul dedicat poetului Grigore Vieru s-a încheiat cu recitarea de poezii ale poetului, de către elevii îmbrăcați în frumoase costume populare.

A doua parte a evenimentului a fost dedicată evocării operei lui I.L.Caragiale.După alocuțiunile vorbitorilor,care au punctat cele mai reprezentative momente din viața și opera dramaturgului, copiii costumați în personajele lui I.L. Caragiale au încântat publicul, fiind aplaudați la scenă deschisă, pentru talentul actoricesc cu care și-au interpretat rolurile.

Primarul orașului Sărmașu, ing. Ioan Mocean, a mulțumit în discursul său importanților invitați, oameni de cultură, apreciind că prezența lor ,,a dat valoare și prestanță"acestui eveniment, considerându-l ,,un important moment cultural al orașului Sărmașu".

A adresat felicitări celor mici, fiind profund emoționat de evoluția scenică, aducându-și aminte cu nostalgie de copilărie. A evocat un moment comic, pe care l-a trăit la o serbare școlară.

A apreciat și aportul profesorilor la reușita momentului, dar nu în ultimul rând coordonatorului acestui proiect, omului de suflet dna Dinuca Burian, profesorului Ciprian Fărcaș, care a realizat și prezentat un filmuleț despre două personalități ale satului Vișinelu:Dumitru Moga și Vasile Crișan, și dlui ing.Teodor Biscoș care a completat biografia celor două personalități din Vișinelu.

În încheierea acestei manifestări cultural-artistice, gazda și moderatoarea, dna Dinuca Burian, a mulțumit invitaților și tuturor celor prezenți pentru participare, și în mod deosebit elevilor care au încântat publicul cu talentul actoricesc.

Elevele Varga Maia și Gorgan Alexandra, de la Școala Gimnazială Sărmășel-Gară, au recitat poezii de Grigore Vieru, coordonator prof. înv. primar Socaciu Iuliana.

De la Școala Gimnazială „Ovidiu Iuliu Moldovan" din Vișinelu, elevele Mornea Corina și Rusu Raluca au recitat poezii de Grigore Vieru și au interpretat momente din opera lui

I.L. Caragiale, fiind coordonate de prof. Seleșan Florentina.

Sub îndrumarea prof. înv. primar Cătărig Rodica, elevii Vărzar Maria, Socaciu Alexia, Suciu Gabriel, Ognean Alexandra, Păcurar Raluca, din clasa a III-a, de la Liceul „Samuel Micu" Sărmașu, au interpretat o scenetă din opera lui I.L. Caragiale.

Elevele Mornea Corina și Cenan Olivia, coordonate de Cenan Olivia, au interpretat un fragment din schița ,,Bubico", de I.L.Caragiale.

Programul ,,micilor actori" a fost prezentat de eleva Blăjan Giulia.

Un moment surpriză a fost dăruirea de mărțișoare, confecționate manual, dăruite de către coordonatorul proiectului ,,Să întâmpinăm împreună primăvara", dna Vărzaru Claudia.

Implicat în activitate a fost și fotograful Teglaș Marin, care a imortalizat momentele.

Așadar, o zi cu o intensă încărcătură emoțională, o atmosferă care a captat atenția celor prezenți.

După cum ne spunea dna Dinuca Burian, șirul evenimentelor culturale va continua la Biblioteca Orășenească din Sărmașu, lunar, pe tot parcursului anului 2017.

Vă dorim mult succes!

 

Lasă un comentariu