Educația - prioritate națională - Consiliul Național al Elevilor solicită ca vacanța de vară să înceapă pe 1 iunie

Distribuie pe:

În perioada 3-6 februarie 2017, reprezentanții elevilor s-au întrunit în cadrul celei de-a XXII-a Adunări Generale a Consiliului Național al Elevilor, la Râmnicu Vâlcea.

Pe agenda întâlnirii au figurat, printre altele, dezbaterea subiectelor actuale de interes general privind învățământul preuniversitar din România, organizarea alegerilor pentru viitoarea conducere a unicei structuri reprezentative a elevilor la nivel național și întocmirea unui raport privind starea sistemului de învățământ din perspectiva elevilor.

Alte discuții au făcut referire la situația problematică a manualelor școlare, rămase încă neactualizate în raport cu noua paradigmă educațională, organizarea transparentă a concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și inspector școlar și Codul de etică în învățământul preuniversitar.

,,Cele mai stringente probleme abordate au fost reprezentate de structura anului școlar, pusă în dezbatere publică, și codul de etică al profesorului. Legat de restructurarea anului școlar viitor, trebuie să înțelegem că educația este o prioritate națională, iar actul educațional nu trebuie să țină cont de interesele financiare invocate odată cu propunerea de a avea vacanța de vară între 1 iunie și 1 septembrie.

Mai mult de atât, ne aflăm la coada clasamentului mondial când vine vorba de vacanțe alocate elevilor, așadar ne dorim o săptămână în plus la vacanța de iarnă, echivalând astfel cele două semestre. Și dacă privim problema strict din interesul școlii, mărirea vacanței de iarnă poate restrânge consumul mare de resurse alocate încălzirii școlii, aspect esențial în gestionarea eficientă a bugetului. Referitor la codul de etică al profesorului, forma actuală este foarte bună, însă ne temem că va rămâne doar pe hârtie și nu vom fi parte a asumării generalizate a principiilor și valorilor invocate de către toți actorii implicați în educație", a declarat Vlad Ștefan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Consiliul Național al Elevilor a stabilit în ultima sa Adunare Generală să solicite Ministerului Învățământului ca vacanța de vară să înceapă pe 1 iunie, iar anul școlar pe 1 septembrie, iar vacanța de iarnă să fie extinsă cu o săptămână.

În comunicatul remis presei, se arată și motivul: ,,Elevii apreciază că schimbarea ar fi binevenită în contextul sărbătorilor legale din această perioadă, cât și al eventualelor condiții meteorologice nefavorabile întâlnite până acum, care pot fi evitate pentru a nu cauza ulterior probleme ce pot afecta buna desfășurare a actului educațional". (sursa: curierulnational.ro)

 

Lasă un comentariu