„Artileristul de pe Mureşul Superior" - Frumoasă eşti vale a Mureşului, frumoasă eşti Topliţă Română

Distribuie pe:

Dar mai frumoasă eşti comuna Subcetate, care ai dat ţării un colonel artilerist, col. Cotfas Dumitru, urmaş de al haiducului „Cristea" iubitor de ţară şi neam. Colonelul artilerist s-a născut în 22 mai 1947, în comuna Subcetate, judeţul Harghita, din părinţii Petru şi Aurelia. Copilăria şi primii ani de şcoală i-a petrecut în comuna natală. A fost selecţionat pentru a urma Liceul Militar „Ştefan cel Mare", din Câmpulung Moldovenesc. Datorită rezultatelor obţinute, urmează Şcoala Militară Superioară de Ofiţeri Activi", „Nicolae Bălcescu", Sibiu, arma artilerie, pe care o absolvă în anul 1968, şi este avansat la gradul de locotenent şi repartizat la UM 01468 (R. 69 artilerie) din Şimleul Silvaniei. Bravul locotenent, copil de munte, dar şi iubăreţ, o cucereşte pe frumoasa şi inteligenta Emilia Niculina Urzică, în urma dragostei s-au născut două flori: Daniel-Virgil (devenind artilerist şi el) şi Daniela Cristina.

Urmează convocări şi cursuri de perfecţionare pe linie de specialitate, este promovat în funcţiile de comandat baterie, locţiitor comandant de divizion, ofiţer în pregătirea de luptă, comandant de divizion, în anul 1981, este promovat în funcţia de comandant al Unităţii Militare 01306 în Divizia 6 Tancuri „Horia, Cloşca şi Crişan".

Evenimentele din decembrie 1989 îl găsesc la Aeroportul Târgu-Mureş (Vidrasău), unde s-a ocupat cu coordonarea, ulterior cu conducerea acţiunilor efectivelor destinate pentru apărarea acestui important obiectiv strategic. După cum spune Cuvântul Sfânt, niciun ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, dacă vrea să placă celui ce l-a înscris la oaste. Bravul artilerist a condus cu multă înţelepciune şi datorită acestui merit a fost numit comandant militar al aeroportului. A fost decorat de către Ministrul Apărării Naţională şi preşedintele României, cu medalii şi ordine, a fost avansat la gradul de colonel: „În anul 2009 s-a pensionat. Este împlinit pe plan profesional şi familial. Are trei nepoate pe care le îndrumă la şcoală şi în viaţă. Ce aş putea să-i doresc unui camarad de arme şi prieten, decât să-i dea bunul Dumnezeu sănătate alături de frumoasa sa soţie Emilia Niculina.

Lasă un comentariu