Din iubire de carte

Distribuie pe:

La biblioteca comunei Albeşti, locul de întâlnire a cititorilor de toate vârstele, am avut prilejul să stăm de vorbă cu doamna Anca Ciotloş, o adevărată iubitoare de carte, dăruită muncii de bibliotecar: „Cartea are mesaj, are suflet, contribuind decisiv la ridicarea noastră spirituală cu fiecare carte citită. Crezul cel mai de preţ pentru cel care se îngrijeşte de carte este să iubeşti oamenii, să iubeşti copiii, să crească sub ochii tăi, să-i călăuzeşti pentru cartea potrivită. Alături de profesori, cultivarea copilului spre carte începe de pe băncile şcolii, colaborarea nu poate fi decât fructuoasă. Dacă iubim copiii, la rându-le aceştia iubesc cartea şi învăţătura. Copilul, tânărul trebuie să înveţe să citească cu plăcere, ceea ce va da deprinderea lecturii, când este mare găsindu-şi în acest fel un drum în viaţă. Nu demult, m-am întâlnit într-un magazin cu o fostă elevă, care venea cu regularitate la bibliotecă. În prezent, este profesoară de limba şi literatura română în oraşul Sibiu, la un liceu important. De-a lungul anilor, mulţi copii şi-au desăvârşit cunoştinţele prin cititul cărţilor de la bibliotecă".

Cu ocazia „Zilei Internaţionale a Cititului", programul activităţilor întregeşte interesul faţă de carte, faţă de citit. De altfel, activitatea în bibliotecă nu ia sfârşit niciodată, nici chiar în timpul vacanţelor, apropierea de carte rămânând principala preocupare al bibliotecarului. În fondul de carte al bibliotecii Albeşti, există 21.105 volume din diferite domenii de specialitate: cărţi care se adresează celor mici, dar şi celor de vârstă înaintată - istorie, beletristică, cărţi de copii, de religie, în domeniul ştiinţelor. Primăria a alocat anul trecut 5.000 de lei pentru achiziţionarea de carte.

Doamna Ciotloş ne povestea cum un om în vârstă, mare cititor, nu mai putea urca scările spre bibliotecă, dar bătea cu băţul în uşa de la intrare, spunându-i: „Să-mi aduci Slavici, vreau să mai citesc odată pentru că pe soţia mea o chema Ana şi doresc să mai citesc odată romanul Ana".

Biblioteca este dotată cu calculatoare prin programul „Biblionet" din 2010, fiind iniţiate numeroase cursuri. Dacă la început abunda numărul de copii spre calculatoare, cu anii ei şi-au canalizat interesul spre citit, un interes care, datorită internetului, a rămas unul dintre obiectivele tot mai greu de atins.

La bibliotecă, se organizează evenimente cu ocazia omagierii unor mari scriitori, cum a fost nu demult 150 de ani de la naşterea poetului George Coşbuc, apoi omagierea lui Grigore Vieru.

Nu odată, bibliotecara este invitată să prezinte la ora de limba şi literatura română cărţile cele mai noi apărute, ceea ce denotă că dialogul constructiv între bibliotecar, şcoală, elevi şi oamenii comunităţii se află într-o permanentă emulaţie.

Un grup de prichindei, printre care Petronela, Cosmin, George, Cristina, odată cu terminarea orelor de şcoală, au invadat biblioteca. Erau elevii de clasa I, cei care şi-au făcut bunul obicei să petreacă câteva ore în cadrul bibliotecii, timp în care învaţă şi îşi fac temele sub supravegherea atentă şi binevenită a bibliotecarei.

 

Lasă un comentariu