Curiozităţi

Distribuie pe:

Peste tot in lume găsim o mulţime de curiozităţi geografice, geologice, mistere sau anomalii, toate fascinante. Atât de multe încât o lista cu ele ar fi aproape interminabilă. Tocmai de aceea le-am luat pe rând şi am început cu cele mai inedite. Localitatea cu cel mai mic nume este A şi este situată atât în Suedia, cât şi în Norvegia. În limbile nordice, A înseamnă râu. Cel mai mare oraş din lume, din punct de vedere al suprafeţei ocupate, este Hulunbuir din Mongolia. Acesta înregistrează 263.953 km pătraţi. Pe locul doi în topul celor mai lungi denumiri geografice se află un deal din Noua Zeelandă, care se numeşte Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kîtanatahu, şi are 85 de litere. Numele este de fapt o frază în limba maori şi se traduce „locul unde Tamatea, omul cu genunchi imenşi, care sărea, urcă şi mâncă munţi, cunoscut şi ca mâncătorul de pământ, cânta la fluier pentru aleasa inimii lui.". Acesta a fost cel mai lung până de curând, când numele a fost depăşit în lungime de un altul, din Thailanda- Krung thep mana nakorn amom ratana kosin mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit.

Marea Albă, din Rusia are cea mai scăzută temperatura din lume, doar -2 grade. În schimb Golful Persic este cel mai cald. Pe timpul verii temperatura apei ajunge la 35.6 grade.

San Marino declara a fi cea mai bătrâna republică constituţională din lume - fondată în 301 sub împăratul Diocletian. Constituţia sa redactată în 1600 este cel mai vechi document de acest gen din lume. Cea mai adâncă groapă din lume este Kola Superdeep Borehole din Rusia, a cărei adâncime este de 12,261 metri. A fost săpată pentru cercetare ştiinţifica şi a dăruit descoperiri neaşteptate. Printre acestea se număra un depozit consistent de hidrogen.

Marea Sargasso este o regiune din mijlocul Oceanului Atlantic de Nord, înconjurată de curenţi oceanici. Este singura mare care nu are coastă. La vest este mărginită de Golful Stream, la nord de Curentul Atlantic de Nord, la est de Curentul Canarelor iar la sud de Curentul Atlantic Ecuatorial de Nord. Marea este numită după algele sargase care au particularitatea de a pluti acumulându-se la suprafaţa.

Polul Nord nu are pământ ci doar gheaţă. Oceanul Arctic se întinde pe o suprafaţa de 12 milioane de km pătraţi de gheaţă plutitoare, iernile fiind aici cele mai friguroase, de până la -34 de grade.

Lasă un comentariu