De ce apar accidentele vasculare

Distribuie pe:

Un cilindru lung de 100.000 km ar rezulta dacă s-ar pune cap la cap toate arterele, venele şi ramificaţiile acestora (arteriole, venule şi capilare). Reţeaua tabulară ce menţine în viaţă toate ţesuturile organismului este mult mai performantă decât cea mai complexă instalaţie construită vreodată de om. Vasele dispun de mecanisme de adaptare la fluxul sanguin, la temperatură, la presiune şi la agresori. Venele picioarelor au valve ce previn întoarcerea sângelui în sens gravitaţional. Însă, înaintarea în vârstă, dar mai ales obiceiurile nocive îşi pun amprenta şi asupra lor, slăbindu-le.

Vasele se blochează sau se rup

Deşi denumirea de accidente vasculare este asociată mai ales problemelor circulatorii cerebrale, astfel de evenimente pot avea loc la orice nivel al corpului, în orice organ sau ţesut. Există două tipuri de accidente: ischemice, care apar prin blocarea vasului cu un obstacol, sau hemoragice, provocate de ruperea vasului. Spre deosebire de ischemie, care afectează doar arterele şi duce la necroza ţesutului irigat de vasul respectiv, hemoragia poate să apară şi la nivelul venelor. Cele două tipuri de accidente se tratează diferit, dar pot avea aceleaşi cauze.

Ateroscleroza, boala numărul 1 a arterelor

Numeroşi factori favorizează apariţia plăcii de aterom. Formată din grăsime şi din calciu, aceasta creşte, în timp, în grosime ducând, pe de o parte, la blocarea arterei, iar pe de alta, la rigidizarea peretelui vascular. Artera bolnavă se va adapta mai greu atât situaţiilor în care este nevoie de un flux crescut de sânge, cât şi variaţiilor tensiunii arteriale. De aceea, ateroscleroza este principala cauză a apariţiei blocajelor, urmate de ischemie, dar şi a rupturilor vasculare, urmate de hemoragie.

Cheagurile atacă şi venele

Anumite afecţiuni ale sângelui asociate cu hipervâscozitate, dar şi administrarea anticoncepţionalelor şi repausul prelungit favorizează formarea de cheaguri (trombi) în vase. Viteza fluxului sanguin poate dezintegra trombii, dar uneori aceştia cresc în dimensiuni şi duc la blocaje şi la ischemie. Fragmente din ei se pot desprinde şi pot ajunge în alte zone fenomen ce poartă numele de embolism.

Lasă un comentariu