O veste din Tokyo - CUM DESFĂŞOR ACTIVITATEA DE ÎNVĂŢĂMÂNT DE LIMBA ROMÂNĂ

Distribuie pe:

Mă numesc Suzuki Shingo, cetăţean japonez, şi sunt profesor de limba română la Tokyo Gaikoku-go Daigaku (Tokyo University of Foreign Studies, denumită în continuare „TUFS"). În Japonia, după câte ştiu, avem doar două universităţi unde se ţin cursuri de limba română, toate fiind cursuri opţionale. Aşadar, TUFS este una dintre cele două universităţi rare, şi chiar singura universitate de stat care oferă asemenea cursuri.

În rubrica de faţă acordată cu amabilitate de doamna Mariana Cristescu, intenţionez să descriu activitatea mea de învăţământ la TUFS în cadrul cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Actualmente ţin două cursuri de limba română: unul este pentru nivel începător, sprijinit financiar printr-o preţioasă bunăvoinţă a Institutului Cultural Român (denumit în continuare „ICR"), şi altul pentru nivel mai ridicat, care, fiind un curs organizat special pentru învăţarea continuă, este desfăşurat pe baza taxei de participare a cursanţilor înşişi.

Cursul normal finanţat de ICR

Este un curs opţional, integrat în programul universitar de diplomă; deci e un curs programat normal, pe care îl ţin o dată pe săptămână şi care durează două semestre. Aici, în afară de studenţi universitari, vin şi cetăţeni adulţi din societate, fiind şi ei înregistraţi oficial. În acest an academic s-au înregistrat 12 cursanţi: 7 studenţi şi 5 cetăţeni adulţi.

Obiectivul acestui curs este ca studenţii, folosind manualul meu publicat, să obţină cunoştinţe aprofundate de gramatica esenţială. De asemenea, vizez ca, pe baza cunoştinţelor de gramatică, să citească diferite texte şi să înveţe expresii româneşti din viaţa cotidiană.

Cursul acesta, aşa cum am mai menţionat, beneficiază de un sprijin financiar din partea ICR; aceasta începând cu anul 2014, an în care, din cauza reducerii fondurilor universitare, majoritatea cursurilor opţionale de limbi străine au fost reduse la un singur semestru, sau chiar desfiinţate categoric. Tocmai într-o asemenea situaţie, ICR a binevoit să intervină propunând să ne acorde sprijinul atât de amabil şi valoros, încât cursul de limba română, fără să fie redus sau desfiinţat, a reuşit să păstreze până astăzi intervalul de un întreg an.

Cursul special pentru învăţarea continuă

În afară de cursul normal de mai sus, tot la TUFS am putut înfiinţa, din octombrie 2015, o clasă specială în cadrul organizaţiei universitare numite „Open Academy" (denumită în continuare „OA"). Cursurile din OA, fiind alcătuite în vederea învăţării continue, nu sunt incluse în programul universitar de diplomă. Prin urmare, participanţii sunt în general cetăţeni adulţi din societate. Deoarece conducerea OA depinde de taxa de participare, orice curs plănuit în fiecare semestru, pentru a fi realizat, trebuie să aibă cel puţin 5 participanţi. În clasa mea de limba română s-au înregistrat 7 participanţi în ultima vreme. Am aranjat ca acest curs să fie săptămânal şi să înceapă la ora 19:20, oră la care le e mai uşor să asiste celor care au serviciu.

Având în vedere că, pentru a sesiza esenţa limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti, lectura textelor literare are o anumită importanţă, am „inaugurat" acest curs cu lectura schiţei „Vizită" de Ion Luca Caragiale. Continuând această linie literară, acum citim „Luceafărul" de Mihai Eminescu. În lectură, ori de câte ori aflăm arhaisme sau regionalisme caracteristice poetului, încerc să explic despre ce fel de fenomen gramatical e vorba. Uneori trebuie mai mult timp să explic astfel de fenomene. Totuşi, când participanţii au reuşit „să descifreze" expresiile respective, toţi par mulţumiţi de înţelegerea sensurilor adânci şi bogate ale poemului.

Ca să închei...

Vreau să adaug un singur lucru: la cursurile mele vin deseori bursieri români să mă ajute ca vorbitori nativi. În acest an academic avem doi studenţi români la TUFS: Mihai şi Florentina. Din păcate, amândoi au orele lor în timpul cursului meu finanţat de ICR, iar la cursul special din OA, când au timp, vin să ne ofere părerile lor în calitate de nativi. Bineînţeles, sunt bineveniţi şi de acum încolo.

Lasă un comentariu