Importul de gaze din Rusia a crescut foarte mult!

Distribuie pe:

În ultimi ani guvernele României erau încântate de faptul că importăm cantităţi reduse de gaz metan din Rusia, circa 20-30 de milioane de metri cub, doar pentru echilibrarea sistemului. Consumul era asigurat din producţia internă, ce-i drept şi ca urmare a reducerii considerabile a cantităţilor de gaze utilizate ca materie primă necesară combinatelor din industria chimică în urma închiderii a multora din acestea, mai ales a celor de îngrăşăminte chimice din sudul ţării.

Insă, începând cu anul 2016, s-a modificat total situaţia cu privire la importul de gaze naturale. Ca urmare a scăderii puternice a preţului gazelor de către compania Gazprom şi a creşterii consumului intern, mai ales în sezonul rece, România a importat şi importă cantităţi tot mai mari de gaz metan din Rusia. Astfel, în 2016, importul de gaz metan a ajuns la 1,48 de miliarde de metri cubi, de 8,4 ori mai mult decât în 2015, conform datelor emise de Transgaz, care operează transportul de gaze în ţara noastră. Cantitatea este confirmată şi de Gazprom în comunicatul dat luna trecută cu privire la vânzările grupului din Rusia în ţări din Europa.

Preţul mediu al gazului, la noi, în anul trecut a fost de circa 70 lei/MWh (în timp ce ruşii l-au vândut cu 68 de lei/MWh). Conform rapoartelor emise de ANRE, preţul pe 1.000 metri cubi este de circa 185 de dolari, la un curs de 4 lei/dolar. Astfel, rezultă că pentru cei 1,48 miliarde de metri cubi importaţi în 2016 România a plătit 275 milioane de dolari. Preţul mediu al gazelor importate în 2015 a fost de 291 dolari/1.000 de metri cubi.

Începând cu luna noiembrie 2016 şi până la jumătatea lunii februarie a.c., importul de gaze din Rusia a acoperit circa 30% din necesarul de consum al României, în timp ce anul trecut media lunară a importului nu depăşea 10% din necesarul de consum.

Interesant să amintim e faptul că „în anii 2007-2008, când toate combinatele chimice funcţionau, România importa 6 miliarde de metri cubi de gaze, pentru care plătea 3 miliarde de dolari anual. La acea dată, gazul rusesc costa 530 de dolari/1000 de mc, de circa patru ori mai mult decât în prezent".

De menţionat că şi în această iarnă cu geruri mari, cu mult peste media iernilor trecute, facturile plătite lunar de consumatorii casnici sunt foarte mari, cu circa 30-40% peste nivelul anilor trecuţi. Dacă informaţiile referitoare la scumpirea gazelor naturale şi a curentului electric cu 10% se vor adeveri, consumatori casnici vor plăti cu şi mai mult serviciile respective, iar populaţia va suporta preţurile crescute la alimente şi la produsele industriale ca urmare a introducerii de către producători a costurilor mai mari în preţurile produselor realizate, preţuri care vor îngloba şi creşterea salariului minim pe economie cu 200 de lei.

„Pentru reducerea cât mai mult a dependenţei de gazele ruseşti, autorităţile vor să crească capacitatea depozitelor de înmagazinarea cu 25%. În acest sens, Romgaz are două proiecte pe lista prioritară de finanţare din banii de la Bruxelles. Şi anume, extinderea depozitului de gaze de la Sărmăşel cu 650 de milioane de metri cubi şi construirea unui depozit nou în Moldova în zona Fălticeni, cu o capacitate de 200 de milioane de metri cubi. Odată cu realizarea celor două proiecte, capacitatea de stocare a companiei va ajunge la 3,7 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală de stocare de gaze a României este acum de 3,22 miliarde de metri cubi. Cu cei 850 de milioane de metri cubi suplimentari de la Sărmăşel şi Fălticeni, capacitatea de stocare gaze va creşte cu peste un sfert, depăşind patru miliarde de metri cubi. România are un consum anual de 11-12 miliarde de metri cubi de gaze, din care circa 85% reprezintă producţie Romgaz şi Petrom, iar 15% importuri de la ruşi", se arată în revista „Capital".

Lasă un comentariu