Românii, preocupați de problemele sociale și de cele de sănătate

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat recent de „Exact Cercetare și Consultanță și WaveTreeZero", citat de Agerpres, aflăm că peste două treimi dintre români (75%) consideră că problemele sociale ce țin de sărăcie (lipsa locurilor de muncă în anumite zone, acces limitat la educație în zonele sărace) și condițiile oferite de sistemul medical românesc sunt cele care trebuie să aibă prioritate pe lista domeniilor care necesită rezolvare.

„Pe locul 2, la o distanță destul de mare, sunt situate problemele ce țin de drepturile angajaților (dreptul la concediul de odihnă, concediul medical), cu un procent de 32%, urmate de cazurile sociale grave și problematice (copii bolnavi de cancer, spre exemplu), cu un procent de 29%, și probleme ce țin de drepturile omului, cu un procent de 18%.

Cu procente mult mai mici, de 8 - 9%, sunt percepute problemele legate de încălzirea globală și alte probleme ecologice, în timp ce inegalitatea de gen și drepturile animalelor se situează pe următoarele locuri în lista domeniilor prioritare de rezolvat în România.

Tinerii între 15 și 34 de ani oferă aceeași prioritate problemelor sociale, cu câteva diferențe: pentru ei, sunt mai importante problemele ce țin de sistemul medical (73%) comparativ cu cele legate de sărăcie (66%). De asemenea, acordă o prioritate mai mare cazurilor sociale grave (copii bolnavi de cancer) - 30%, comparativ cu problemele ce țin de drepturile angajaților (24%).

Comparativ cu populația cuprinsă între 15 și 60 de ani, tinerii prioritizează mai mult problemele legate de drepturile animalelor (15%), inegalitatea de gen (13%) și încălzirea globală și alte probleme ecologice (12%), în timp ce problemele care țin de drepturile omului sunt considerate mai puțin o prioritate pentru tineri (doar 8%).

În ceea ce privește problemele ecologice, 80% dintre români menționează că aruncă gunoiul doar în spații special amenajate, 71% folosesc becuri economice chiar dacă sunt mai scumpe, 71% achiziționează electrocasnice clasa A, 69% refolosesc pungile de plastic ca pungi de gunoi sau atunci când merg la cumpărături, 67% recurg la folosirea serviciului de emitere online a facturilor pentru a evita risipa de hârtie, 60% economisesc apa la treburile casnice, iar 53% recurg la utilizarea eficientă a energiei electrice.

Tinerii adoptă comportamente similare folosind însă mai mult serviciul de emitere online a facturilor (72,3%) și folosirea mijloacelor de transport în comun sau mersul pe bicicletă - 51%", arată raportul citat. 

Lasă un comentariu