„Risipă" de flori…la „Cuvântul liber"!

Distribuie pe:

Într-o grădină,

Lâng-o tulpină,

Zării o floare ca o lumină.

 

S-o tai, să strică!

S-o las, mi-e frică

Că vine altul și mi-o ridică

(Ienăchiță Văcărescu, 1740-1797)

Convinsă că „ochii Creatorului ne privesc prin flori", pictorița reghineancă Maria Mera „s-a dedat risipei" precum „florarul" blagian, plasându-și noua serie de lucrări sub genericul „Zării o floare / ca o lumină".

Vernisajul expoziției a avut loc ieri, 22 februarie, la Galeria „Cuvântul liber", co-organizator, alături de Asociația Artiștilor Plastici Mureș și Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, al acestui eveniment, moderat de scriitoarea și jurnalista Mariana Cristescu, șefa secției Cultură și Artă a cotidianului nostru, autoarea proiectului.

În tradiția slavă, remarca moderatoarea, 22 februarie este prima zi de primăvară, iar ieri, cu adevărat - fericită coincidență! - primăvara a dat „zvon" de lumină, artista Maria Mera deschizându-i, cu generozitate, calea spre suflet…

„Crini, bujori, albăstrele, trandafiri, liliac, floarea-soarelui, crizanteme - iată tot atâtea lumini ce încântă ochiul, inima și mintea, în deplină armonie a culorii și poeziei, ne sunt dăruite în acest minunat exercițiu de căutări și neliniști, proprii oricărui creator", exclama poetul și publicistul Lazăr Lădariu, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", adresându-se asistenței în calitate de gazdă a manifestării.

„Decodând" semnificațiile și mesajul ipostazei plastice a artistei, dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, remarca abordarea, de către Maria Mera, a unei teme general valabile în întreaga creație artistică, din toate timpurile - floarea, ca simbol de „creație maximală a operei divine, întruchipând ființa, în dimensiunea ei metafizică și reală".

Despre traiectoria profesională a Mariei Mera și despre eforturile acesteia de a-și regăsi echilibrul sufletesc în săvârșirea actului artistic, au vorbit publicistul Ilarie Gh. Opriș, președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, și pictorița Klara Pădurean, prietenă și „îndrumătoare" a autoarei.

Membră, din 2015, a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, Maria Mera a participat cu lucrări de pictură în ulei pe pânză la expozițiile colective organizate la Galeria de Artă „Unirea" din Târgu-Mureș, Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin, Școala Gimnazială „Mirona" din Reghin, Biserica Ortodoxă nr. 2 și Motelul „Gemini" din Sângeorgiu de Mureș, Tabăra Direcției Județene pentru Tineret de la Sovata, Bistra Mureșului, Muzeul Muntelui Olimp din Leptokaria - Grecia, Parohia Ortodoxă din Rimini - Italia, Colchester - Marea Britanie și Biserica „Sfântu Gheorghe" din Ravenna - Italia. De asemenea, a fost prezentă la taberele de pictură din Târgu-Mureș, Reghin, Sovata, Bistra Mureșului, Sângeorgiu de Mureș, dar și la tabere de profil, organizate în Grecia.

Tot ieri, 22 februarie, la Instituția Prefectului - Județul Mureș, a avut loc și vernisajul expoziției de pictură Maria Mera, „Culorile sufletului", cu participarea prefectului județului, dr. Lucian Goga, și a scriitorului și publicistului dr. Nicolae Băciuț.

Lasă un comentariu