EȘECUL ESTE BUN PENTRU COPII!

Distribuie pe:

Dr. Stephanie O'Leary, psiholog american specializat în neuropsihologie, citat de descopera.ro, îi sfătuiește pe părinții care doresc să se asigure că vor avea copii cu reușite în viață să îi lase pe aceștia... să eșueze!

„Deși poate părea contraproductiv, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îl lași să eșueze, deoarece eșecul este bun pentru copii:

Experiența eșecului îl ajută pe copil să învețe să facă față diferitelor situații de viață. Părintele care este protector poate interfera cu abilitatea copilului de a exersa dezamăgirea. În timp ce rezultatul pe termen scurt este un copil așa-zis fericit (mai multe zâmbete și mai puține lacrimi), consecința pe termen lung este lipsa de rezistență, precum și abilități slabe de adaptare. Unul dintre cele mai grele, dar și importante momente din viața de părinte este acela în care trebuie să tolereze disconfortul temporar al copilului, știind că este singura modalitate de a-l face să își construiască abilitățile de adaptare necesare pentru a reuși în lumea reală.

Greutățile construiesc caracterul - Atunci când copiii sunt protejati de dificultățile întâmpinate când dau de un eșec, ei cresc ca într-o bulă. Acest lucru îi împiedică să aibă experiențele de viață de care au nevoie pentru a interacționa cu colegii într-un mod autentic. Dacă îi lași să sufere la eșec, ei interferează cu dezvoltarea empatiei și compasiunii, deoarece aceste sentimente îi fac pe copii să se pună în locul altcuiva și să se conecteze emoțional la situația respectivă. Fără a avea o experiență a eșecului, este greu pentru copii să se pună în locul altor persoane care se luptă.

Cu cât ești mai mare atunci când ai un eșec pentru prima dată, cu atât mai greu îți revii - Consecințele unei înfrângeri sau ale unui eșec la grădiniță sau la școală sunt mai puțin cumplite decât consecințele pe parcursul anilor adolescenței. O notă mică la un prim test de ortografie este mai ușor de gestionat decât un eșec la un test în liceu. Vor exista cu siguranță lacrimi vărsate și ego-uri zdrobite, indiferent de vârstă, dar capacitatea de a face față situației este mai naturală pentru copiii mai mici.

Eșecul învață copilul să persevereze - Părinților le place mult să își vadă copiii că au succes fără efort. Acestea fiind spuse, puțini copii (sau adulți) sunt cei mai buni la tot ceea își propun, tot timpul. De aceea trebuie să lași copilul să se confrunte cu faptul că nu poate fi numărul unu mereu și, astfel, el învață perseverența. Provocările insuflă nevoia de muncă grea și eforturi susținute și demonstrează că aceste trăsături sunt valoroase chiar și atunci când nu ai premiul întâi, nota cea mai mare sau medalia de aur. Copiii care au experimentat înfrângerea vor avea o capacitate de adaptare mai mare și vor fi mai dispuși să încerce sarcini și activități dificile, deoarece nu se tem de nereușită.

Dacă îți salvezi copilul mereu, îi transmiți mesajul că nu ai încredere în el - Dacă îi vei permite copilului să eșueze, în cele din urmă îi transmiți mesajul că ai încredere în el, că e capabil și că poate gestiona orice rezultat, chiar și unul negativ. Păstrează acest lucru în minte data viitoare când ești pe punctul de a-ți salva copilul de la o înfrângere și fă o alegere curajoasă care, pe termen lung, îl va ajuta pe copil să aibă încredere în el", afirmă dr. Stephanie O'Leary.

Lasă un comentariu