NIVELUL SCĂZUT DE GLUCOZĂ DIN CREIER, SEMN INCIPIENT AL MALADIEI ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala Medicală „Lewis Katz" a Universității Temple, citați de descopera.ro, susțin că unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer este un declin al nivelului de glucoză din creier, care apare în etapele incipiente ale dizabilității cognitive, înainte de apariția primelor simptome ale tulburărilor de memorie.

„În ultimii ani, evoluția tehnicilor imagistice, cu precădere tomografia prin emisie de pozitroni (PET), a permis identificarea de schimbări subtile la nivelul creierelor pacienților cu anumite grade de dizabilitate cognitivă. Una dintre acestea este o descreștere a disponibilității de glucoză din hipocamp.

Hipocampul joacă un rol esențial în procesul stocării amintirilor. Acesta, ca și alte regiuni ale creierului, se bazează în exclusivitate pe glucoză ca sursă de energie. Fără ea, neuronii ar flămânzi și, în final, ar muri.

Studiul nostru este primul care asociază în mod direct deprecierea memoriei cu nivelul scăzut de glucoză din creier, în mod specific printr-un mecanism ce implică acumularea unei proteine cunoscută sub numele de fosfoproteina tau.

Cercetarea este, de asemenea, prima care numește o proteină, cunoscută ca p38, drept potențial medicament alternativ recomandat pentru tratarea bolii Alzheimer, specificându-se faptul că neuronii activează p38 ca răspuns la deficiența de glucoză (posibil un mecanism de protecție). Acum, există o mulțime de dovezi care sugerează că p38 este implicată în apariția bolii Alzheimer.

În plus, există o posibilitate destul de mare ca acele episoade de deficiență de glucoză să aibă legătură cu diabetul. Diabetul de tip 2, rezistent la insulină, este o cauză binecunoscută a demenței.

Încă nu am reușit să aflăm dacă deficiența de glucoză din creier este o cauză sau o consecință a disfuncției neurologice, însă am reușit să demonstrăm fără echivoc faptul că un nivel scăzut de glucoză la nivelul creierului declanșează declinul cognitiv, în special deprecierea memoriei", explică specialiștii americani. 

Lasă un comentariu