TRIBUNALUL MUREŞ, LA BILANŢ

Distribuie pe:

Activitatea pe anul trecut a Tribunalului Mureş, la care sunt arondate Judecătoria Târgu-Mureş, Judecătoria Sighişoara, Judecătoria Reghin, Judecătoria Luduş şi Judecătoria Târnăveni, a fost făcută publică joi, 23 februarie 2017, în cadrul unei conferinţe de presă, de către judecătoarea Ioana Delia Lucaci, preşedintele instanţei, şi judecătoarea Sonia Deaconescu, purtător de cuvânt.

Peste zece mii de cauze pe rol!

Volumul total de activitate a Tribunalului Mureş pe anul 2016 a cuprins 10.250 de cauze (stoc plus cauze nou-intrate), din care 3.755 - cauze civile, 4.748 - cauze de contencios administrativ şi fiscal şi 1.747 de cauze penale.

Însă, volumul de activitate raportat la numărul de dosare adiţionate (derivate din dosarele-mamă) a fost de 15.523, care a revenit tuturor judecătorilor, în primă instanţă, în apel şi în recurs sau contestaţie.

Numai în cursul anului 2016, au fost înregistrate 6.896 de dosare, din care 503, asociate. Comparativ cu anul 2015, numărul de dosare înregistrate în 2016 a fost nesemnificativ mai mic, cu doar 85 de dosare.

Stocul de dosare existent la începutul anului trecut a fost de 3.354 de dosare, iar la sfârşitul anului - de 3.666, în care sunt incluse şi dosarele suspendate.

Anul trecut, au fost soluţionate 6.584 de cauze (din care 391 de cauze asociate).

Unui judecător i-au revenit aproape... 600 de dosare!

În anul 2016, unui judecător al Tribunalului Mureş i-au revenit 597 de dosare (totuşi, în scădere faţă de 2015, când media era de 677 de dosare). Cele mai multe dosare pe un judecător s-au înregistrat la secţia contencios administrativ şi fiscal (1.005), iar cele mai puţine, la secţia penală (291).

„În realitate, media dosarelor care i-au revenit unui judecător a fost de 618 dosare, în condiţiile în care media de ocupare a schemei de 26 de judecători a fost de 25,1 pe întreg anul trecut", precizează preşedinta Tribunalului Mureş, judecătoarea Ioana Delia Lucaci.

În medie, un judecător a pronunţat anul trecut 394 de hotărâri (deci, mai mult decât una pe zi calendaristică!) şi a redactat 264 de hotărâri. Aceasta, în condiţiile în care judecătoarea Sonia Deaconescu ne-a explicat că, prin statut, judecătorilor nu le sunt plătite ore suplimentare şi nici nu li se acordă timp liber pentru orele prestate în plus.

Cu toate acestea, media de soluţionare a unui dosar s-a redus la 6,1 luni (faţă de ani de zile, nu cu mult timp în urmă), iar rata de soluţionare a cauzelor a fost de 95,5%.

A crescut traficul de droguri, a scăzut evaziunea fiscală

În funcţie de infracţiunile savârşite în cauzele penale, faţă de anul 2015, anul trecut s-au înregistrat 4 omoruri (faţă de 3, în 2015), 6 tentative de omor (faţă de 4), două lovituri cauzatoare de moarte (faţă de una), 9 infracţiuni de corupţie (faţă de 8), o luare de mită (faţă de 3), 5 infracţiuni de trafic de droguri (faţă de una), 19 infracţiuni de evaziune fiscală (faţă de 32) şi 6 infracţiuni de spălare de bani (faţă de 3).

Tribunalul Mureş a continuat şi anul trecut cooperarea internaţională, emiţând şase mandate europene de arestare şi tot atâtea cereri de dare în urmărire internaţională.

Motive pentru care se înregistrează mai puţine dosare

După cum arată statisticile oferite de conducerea Tribunalului Mureş, în anul 2016 se poate observa o uşoară scădere a numărului de dosare înregistrate faţă de anul precedent.

Conform preşedintelui Tribunalului Mureş, judecătoarea Ioana Delia Lucaci, acest fenomen se datorează mai multor factori: dispariţia cauzelor referitoare la timbrul de mediu (după ce acesta a fost eliminat), depăşirea termenului pentru anumite legi speciale (deţinuţi politici, refugiaţi), reducerea cauzelor referitoare la fondul funciar sau a litigiilor de muncă.

Deocamdată, medierea este prea puţin folosită ca alternativă la procesul în instanţă, deşi judecătorii le recomandă părţilor această posibilitate de stingere a conflictelor.

Speranţe de reabilitare şi extindere

În faza organizării licitaţiei publice, se află un proiect (demarat, împreună cu Curtea de Apel Mureş, în urmă cu şapte ani), prin care urmează ca sediul Tribunalului Mureş să fie reabilitat şi chiar extins.

„E nevoie de mai multe săli de judecată, de spaţii pentru arhivare, de birouri. Dacă am avea mai multe săli de judecată, termenele de judecată ar fi mult mai scurte, iar cauzele s-ar finaliza mai repede", ne explică preşedinta Tribunalului Mureş.

 

Lasă un comentariu