• Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar.
• Nu manipulaţi păsări moarte.
• Supravegheaţi copiii, nu-i lăsaţi să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
• Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.
• Anunţaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări.
• Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar şi autorităţilor veterinare.
Cum preparaţi hrana
• Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate.
• Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate.
• Spălaţi-vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
• Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic.
• Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrată termic timp îndelungat, la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C.
• Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea, spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun.
• Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic.
• După manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun. (sursa - Ministerul Sănătăţii)