Poezie populară, tradiţie, folclor, la Reghin

Distribuie pe:

Joi, 23 februarie 2017, de la ora 17.00, la sala de activităţi a Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, a avut loc un eveniment cultural organizat de Primăria şi Consiliul Local Reghin, precum şi de Biblioteca municipală reghineană. În cadrul acestei activităţi a avut loc lansarea cărţii Care om îi fără gând? autor fiind Cătălin Cioba. Despre această carte au susţinut expuneri Nicolae Băciuţ, Ioan Jude, Sorina Bloj, Florin Bengean, iar autorul a mulţumit celor prezenţi şi a oferit tradiţionalele autografe. Un grup de tineri solişti de muzică populară au interpretat câteva piese din folclorul românesc.

Cătălin Cioba s-a născut la 15 septembrie 1975 în satul Nadăşa, comuna Beica de Jos, într-o familie de profesori, cu cinci copii, el fiind primul născut. În iulie 2008 publică primul volum de poezii La gorunul cu suspine, în 2009 a publicat volumul Să vă am pe voi aproape, în 2011 volumul De păcate lumea-i plină, în 2013 volumul Lung îi drumu până-n Rai, în 2014 Plin mi-i podul de mulţam, iar în 2015 Toată lumea-i oarecum, poezii inspirate din viaţa satului. Majoritatea poeziilor au fost puse pe note şi cântate de numeroşi interpreţi de muzică populară din ţară. Este organizatorul Festivalului de iarnă Cetină verde de brad, realizator de emisiuni de folclor la DaReghin TV - Moştenitorii neamului, Lada de zestre şi Pe un drum cu voie bună, susţinând descoperirea şi promovarea tinerilor interpreţi de muzică populară cărora le-a scris şi texte, mulţi dintre aceştia fiind premiaţi la diferite concursuri în ţară.

Întrucât anul 2017 este declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind An omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, Biblioteca Municipală „Petru Maior" din Reghin desfăşoară în acest sens mai multe activităţi pe această linie. Astfel, în cadrul activităţii culturale de la Reghin, dr. Florin Bengean a vorbit despre rostul şi importanţa picturii bisericeşti şi a icoanelor ca ferestre spre cer. Putem spune că a fost o activitate culturală extrem de interesantă, atractivă şi folositoare publicului prezent iubitor de frumos.

Lasă un comentariu