Presa germană entuziasmată: „România exemplu pentru Europa", dar trece sub tăcere demonstraţia de la Cotroceni

Distribuie pe:

„Protestele continuă", scria presa germană, „este cea mai amplă demonstraţie de stradă de la căderea comunismului în România. Efectul e remarcabil, Guvernul s-a răzgândit şi retrage Ordonanţa de urgenţă privind destinderea regulilor anticorupţie".

Cu un început haotic, perturbat de câteva incidente izolate provocate de „grupurile huliganilor", noua generaţie de tineri îşi face apariţia pe scena politică, solidarizându-se spontan şi apoi, zi de zi, printr-o „organizare digitalizată", oferind un spectacol democratic inedit, care uimeşte Occidentul. „Sute de mii de demonstranţi în faţa Parlamentului", „Proteste de masă contra guvernului", „Cetăţenii români apără statul de drept", „România nu-şi găseşte liniştea", „Tricolorul românesc - o mare de lumini contra corupţiei", sunt numai câteva titluri aparţinând cotidianelor germane.

Deutschlandfunk (radio) transmite: „Încrederea în guvernele României este zdruncinată. De mai mult de două săptămâni, seară de seară, demonstranţii se adună şi protestează exemplar. Nu se vor linişti fiindcă e în joc viitorul tinerilor, viitorul ţării lor".

Cotidianul Frankfurter Rundschau critică „Ordonanţa de urgenţă care modifică aplicarea pedepsei datorate abuzului în serviciu (prejudiciul minim 45.000 euro). În acest fel Liviu Dragnea, şeful Partidului Social Democrat, acuzat de instigare la abuz în serviciu (prejudiciul sub limită), ar beneficia de această clemenţă".

În ceea ce priveşte protestul populaţiei din Bucureşti şi marile oraşe, precum Clujul, Braşovul, Iaşul, Craiova, Timişoara, Sibiul, Târgu-Mureşul etc. preşedintele PSD „nu doreşte să se ajungă la un conflict major între români, având în vedere că aproape un milion de aderenţi ai social-democraţilor ar putea să iasă la o contra-demonstraţie în capitală". Dragnea îl acuză pe „iresponsabilul" preşedinte al României, Klaus Iohannis, care a declanşat protestele din faţa Guvernului.

Preşedintele partidului de opoziţie USR, Cristian Ghinea, scrie în continuare FR, acceptă legitimitatea PSD-ului la guvernare: „… Ceea ce dorim este demisia lui Dragnea, care trage sforile…"

Frankfurter Allgemeine Zeitung consideră că protestele de masă afectează încrederea investitorilor, PSD-ul, având în coaliţie majoritate absolută, va promulga în continuare legi privind amnistia şi imunitatea.

Preşedintele Camerei de Comerţ germane din Bucureşti, Sebastian Metz, declara: „Există în continuare o mare nervozitate pe Piaţă, atmosfera e explozivă, investitorii germani (cei mai importanţi pentru România) sunt nesiguri şi dezamăgiţi. Treptat vor apărea şi consecinţele, reeşalonarea Rating, diminuarea acordării creditelor şi a Fondurilor de dezvoltare europeană, care vor determina reducerea investiţiilor."

Totuşi, Andreas Schwabe, economistul-şef de la Raiffeisen Research din Viena, susţine că situaţia se menţine încă în limitele admisibile, depinzând în viitor de evoluţia deficitului bugetar.

Dar mass-media germană trece sub tăcere demonstraţia „bătrânilor" de la Cotroceni, care cer demisia preşedintelui Iohannis. „Enigma" trebuie deconspirată. Lupta pentru putere, modul selectiv şi predeterminant în care acţionează DNA-ul şi Justiţia, interesele străine, multinaţionalele etc., sunt factori care trebuie analizaţi.

Lasă un comentariu