FLORI, ÎN ORAŞUL FLORILOR…

Distribuie pe:

Peste 80.000 de răsaduri de plante anuale, 2.300 de ghivece cu plante decorative şi 15.000 de fire de flori au fost produse în 2016, în serele şi pe câmpurile de producţie ale Administraţiei Serelor, Parcurilor şi Zonelor Verzi (ASPZV) din cadrul Municipiului Târgu-Mureş - „Oraşul florilor" -, urmând ca numărul acestora, dar şi cel al arborilor şi arbuştilor ornamentali să crească în acest an, în efortul municipalităţii de a asigura, şi pe mai departe, „domnia" florilor, care au consacrat şi denumirea urbei. Speciile floricole cultivate sunt dintre cele mai diverse: Salvia, Dahlia, Petunia, Canna indica, Tagetes, Ageratum, Coleus, Aecheranthus, Echeveria, Pelargonia, Gazania, Irisine, Miosotis, Viola, Bellis ş.a.

Materialul dendro-floricol produs a fost destinat satisfacerii nevoilor proprii ale municipiului, inclusiv amenajării zonelor verzi din cadrul asociaţiilor de proprietari şi al unităţilor de învăţământ, precum şi valorificării pe piaţa liberă.

Aproximativ 5.000 de arbori şi arbuşti ornamentali şi peste 1.500 mp de gazon au fost plantaţi pe teritoriul oraşului (străzile Libertăţii, Verii, Corneşti, Predeal, Gheorghe Doja etc.), dar şi în unele sensuri giratorii, în Parcul Republicii, în jurul Cetăţii Medievale, potrivit informaţiilor furnizate de directoarea ASPZV, ing. Anca Teban.

Ample campanii de plantare s-au desfăşurat în lunile martie şi aprilie, în cadrul cărora au fost plantaţi arbori şi arbuşti ornamentali în cartierele Dâmbu Pietros (împreună cu angajaţii SC AZOMUREŞ), Tudor, Cornişa.

Pentru înfrumuseţarea cadrului ambiental, 72 de asociaţii de proprietari şi 16 unităţi de învăţământ au primit, gratuit, peste 2.600 de arbori ornamentali şi 4.000 de răsaduri de plante anuale şi bienale.

În privinţa toaletărilor de arbori, aceste lucrări au fost realizate pe aliniamentele stradale din municipiu (Aleea Carpaţi, Piaţa Trandafirilor, Piaţa Bernady, străzile Mihai Viteazu, Nicolae Grigorescu, Ştefan cel Mare. Cutezanţei ş.a.), precum şi în zone aparţinând unui număr de 71 de asociaţii de proprietari (din cartierele Unirii, Rovinari, Aleea Carpaţi, Tudor, Dâmbu Pietros, 7 Noiembrie) şi 9 unităţi de învăţământ (grădiniţe, gimnazii, şcoli generale).

Din luna mai până în septembrie inclusiv, în cartierele oraşului, pe aliniamentele stradale şi în zonele aferente unităţilor de învăţământ s-au efectuat lucrări de cosit, pe o suprafaţă de aproximativ 150.000 mp lunar.

Pentru buna desfăşurare a activităţilor din cadrul ASPZV, a fost amenajată o platformă în suprafaţă de un hectar pentru depozitarea crengilor rezultate în urma toaletărilor, precum şi o platformă pentru depozitarea resturilor vegetale pentru a fi utilizate la producerea compostului, iar în urma tocării crengilor depozitate a fost obţinută şi valorificată cantitatea de 800 de tone de rumeguş.

„În anul 2017 vor continua lucrările de toaletare conform solicitărilor cuprinse în programul de tăieri dezbătut în noiembrie 2016, iar sera modulară, dotată - anul trecut - cu mese de lucru, va fi complet amenajată", precizează ing. Anca Teban.

Lasă un comentariu