Centre comunitare integrate pentru persoanele vulnerabile!

Distribuie pe:

În şedinţa de luni, 27 februarie 2017, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind dezvoltarea asistenţei medicale comunitare şi pentru asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale, prin centre comunitare integrate.

Noile măsuri au scopul să asigure un cadru coerent de dezvoltare a serviciilor medico-sociale orientate pe nevoile comunităţii şi profilul demografic al acesteia, pentru creşterea accesului la servicii medicale, la programe, servicii şi acţiuni de sănătate publică, furnizate la nivelul comunităţilor, în special persoanelor ce aparţin grupurilor vulnerabile.

Actul normativ prevede înfiinţarea, organizarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei medicale comunitare la nivelul comunelor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti a centrelor comunitare integrate.

În domeniul asistenţei medicale comunitare vor fi furnizate servicii medicale de profilaxie către membrii comunităţii, servicii de promovare a sănătăţii în comunitate, prin educaţie pentru sănătate (stil de viaţă sănătos, atitudine faţă de sănătate şi faţă de de serviciile medicale, planificare familială şi sănătatea reproducerii, nutriţie, asigurarea unui mediu sănătos), servicii de identificare a riscurilor pentru sănătate şi a persoanelor şi grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical sau social, servicii de consiliere medicală şi socială, direcţionarea şi monitorizarea accesului persoanelor vulnerabile către serviciile medico-socio-educaţionale, asistenţa la domiciliu a gravidei, nou-născutului şi mamei, a pacientului cronic şi a vârstnicului, complementar asistenţei medicale primare, secundare şi terţiare, şi asistenţa medicală de urgenţă.

Beneficiarii acestor servicii sunt, cu precădere, persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populaţia din mediul rural, şi grupurile vulnerabile (persoane cu nivel economic sub pragul sărăciei, aflate în şomaj, cu afecţiuni cronice, cu risc de excluziune socială).

În funcţie de nevoile privind furnizarea integrată de servicii medico-socio-educaţionale, în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi în locaţiile puse la dispoziţie de acestea se vor constitui centre comunitare integrate, finanţate integral din bugetele locale.

Finanţarea cheltuielilor de personal pentru asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, precum şi cheltuielile determinate de aplicarea standardelor minime de dotare se asigură din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Autorităţile locale pot contribui din surse proprii la finanţarea cheltuielilor de personal şi pot angaja şi alte categorii care furnizează astfel de servicii. 

Lasă un comentariu