Serviciul de Probaţiune Mureş - o contribuţie la siguranţa cetăţenilor

Distribuie pe:

La fel ca şi în anii precedenţi, pe parcursul anului 2016, prin informaţiile complexe furnizate în cuprinsul referatelor / rapoartelor de evaluare care au fost solicitate, activitatea celor şase angajaţi ai Serviciului de Probaţiune Mureş a însemnat o contribuţie la creşterea siguranţei cetăţenilor, sprijinirea instanţelor de judecată în vederea individualizării pedepselor şi, nu în ultimul rând, la protecţia comunităţii din judeţul Mureş, prin supravegherea îndeplinirii măsurilor şi/sau a obligaţiilor impuse în sarcina diferitelor categorii de beneficiari ai serviciului.

A crescut semnificativ numărul persoanelor supravegheate

Principala activitate a Serviciilor de Probaţiune este reprezentată de supravegherea respectării măsurilor şi/sau a obligaţiilor impuse de instanţa de judecată persoanelor care au fost condamnate la executarea unei pedepse neprivative de libertate, în cazul cărora instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei sau minorilor liberaţi din executarea unor măsuri educative privative de libertate.

Pe parcursul anului trecut, au existat 1814 supravegheri active, dinamica procesului de supraveghere indicând, la finele anului, un număr semnificativ mai mare de persoane supravegheate (1515) faţă de numărul celor aflate în evidenţa Serviciului la începutul anului (1042). În urma analizei activităţii anului 2015, când s-au înregistrat 625 cazuri noi, în 2016 se observă o creştere majoră a numărului de persoane supravegheate (775). Este de menţionat faptul că în anul trecut s-a înregistrat numărul cel mai mare de cazuri noi de supraveghere.

Diversificarea activităţii

Creşterea semnificativă a numărului de persoane supravegheate s-a datorat intrării în vigoare a noilor coduri penale, în luna februarie 2014, care prevăd o diversificare a activităţii datorită introducerii a noi instituţii (cum ar fi amânarea aplicării pedepsei).

În anul 2016, activitatea de supraveghere a încetat pentru un număr de 299 persoane, din motive precum expirarea termenului de supraveghere (214 cazuri), anularea sentinţei penale (36 cazuri), transferul dosarului de supraveghere potrivit competenţei teritoriale (13 cazuri), revocare pentru săvârşirea de noi infracţiuni (17 cazuri), revocare ca urmare a încălcării măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse prin sentinţa penală (16 cazuri) şi deces (două cazuri).

Eficienţa aplicării pedepselor neprivative de libertate

Supravegherea urmăreşte: scăderea riscului săvârşirii de noi infracţiuni, prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni şi creşterea gradului de siguranţă socială. Faptul că un procent de doar 0,93% din totalul persoanelor aflate în supravegherea Serviciului de Probaţiune au săvârşit, în anul 2016, alte infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, restul dând dovezi temeinice de îndreptare a comportamentului, indică eficienţa aplicării pedepselor neprivative de libertate, după cum sublinia Camelia Stăncescu, şeful Serviciului de Probaţiune Mureş.

61 de referate de evaluare pentru minori

Numărul total al referatelor/rapoartelor din anul precedent a fost de 224 (cu 30 mai multe decât în anul 2015), dintre care 61 au fost realizate pentru minori, iar 163 pentru persoane majore. De asemenea, 161 referate/rapoarte au fost întocmite la solicitarea instanţei de judecată pentru persoane inculpate, iar 63 referate/rapoarte au fost elaborate pentru persoane aflate în supravegherea Serviciului de Probaţiune Mureş (dintre care trei pentru minori), în vederea sesizării instanţei pentru diferite motive (ca de exemplu încetarea unor obligaţii, neachitarea despăgubirilor civile ş.a.)

Individualizarea pedepselor

Prin derularea activităţii de întocmire a referatelor / rapoartelor de evaluare, Serviciul de Probaţiune sprijină instanţa de judecată în individualizarea pedepselor, în cuprinsul documentului regăsindu-se informaţii despre persoana pentru care acesta a fost solicitat şi despre factorii care pot influenţa conduita acesteia.

În cazul referatului de evaluare (care se redactează pentru minori) se estimează riscul de săvârşire a unor infracţiuni, se fac propuneri referitoare la măsura educativă ce urmează a fi aplicată şi la natura şi durata programelor de reintegrare socială pe care minorul ar trebui să le urmeze, precum şi la alte obligaţii ce pot fi impuse acestuia de către instanţă. În cazul raportului de evaluare (care se elaborează pentru majori), se estimează riscul de săvârşire a unor infracţiuni şi se fac propuneri motivate privind măsurile considerate oportune din perspectiva reducerii riscului săvârşirii de infracţiuni.

Programe de reintegrare socială

89 persoane aflate în supravegherea Serviciului de Probaţiune Mureş au participat, pe parcurusul anului trecut, la diferite programe de reintegrare socială - două persoane fiind incluse într-un program individual derulat de consilierii din cadrul Serviciului, restul participând la programe desfăşurate în colaborare cu instituţii partenere din comunitate (Centrul Regional de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Mureş, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională Mureş, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş şi Instituţia Prefectului Judeţului Mureş).

Parteneri importanţi din rândul organizaţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale

,,Alături de instituţiile mai sus-menţionate, activitatea Serviciului nostru a fost susţinută şi pe parcursul anului care a trecut de parteneri importanţi din rândul organizaţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale, amintind aici Penitenciarul Târgu-Mureş, Primăria Târgu-Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Centrul Judeţean Mureş din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Mureş şi Fundaţia Bonus Pastor", susţinea Camelia Stăncescu, şef Serviciu. Domnia sa adăuga că ,,volumul de activitate înregistrat în cursul anului 2016 a fost unul imens şi, din păcate, este în continuă creştere, depăşind cu mult capacitatea angajaţilor de a-l gestiona. Cu toate acestea, rezultatele muncii noastre, care nu sunt deloc de neglijat, se pot observa cu uşurinţă în prezentarea de mai sus, motiv pentru care doresc să le mulţumesc colegelor mele pentru munca şi eforturile depuse şi tuturor partenerilor pentru sprijinul acordat în derularea activităţilor".

Lasă un comentariu