Ne-am interesat pentru dumneavoastră TRECERILE DE PIETONI - O PROBLEMĂ DISCUTATĂ

Distribuie pe:

În urma sesizărilor şi întrebărilor venite din partea cititorilor cotidianului ,,Cuvântul liber", referitoare la numărul destul de redus al trecerilor de pietoni în Municipiului Târgu-Mureş, ne-am adresat municipalităţii.

Directorul SERVICIULUI PUBLIC ADMINISTRAŢIA DOMENIULUI PUBLIC, din cadrul Primăriei Târgu-Mureş, ing. Florian Moldovan, referitor la întrebarea dacă se are în vedere multiplicarea trecerilor de pietoni în Municipiului Târgu-Mureş, mai ales în cartiere, unde trotuarele sunt mai circulate, iar pietonii sunt nevoiţi să se deplaseze distanţe de sute de metri, pentru a putea traversa strada, a răspuns:

,,Înfiinţarea/desfiinţarea trecerilor de pietoni de pe raza Municipiului se face prin:

- solicitare din partea cetăţenilor;

- avizul Comisei de Circulaţie;

- avizul Poliţiei Municipiului Târgu-Mureş, respectiv, Biroul Rutier.

Trebuie ţinut cont, că în conformitate cu legislaţia în vigoare privind circulaţia pe drumurile publice, pietonii au dreptul de a traversa strada şi pe la colţul intersecţiilor perpendicular pe acesta, cu obligativitatea de a se asigura înaintea angajării în traversare, fără a avea prioritate de trecere.

Având în vedere anumite artere de circulaţie, unde traficul auto este foarte intens, înfiinţarea de treceri de pietoni foarte dese ar duce la blocarea traficului auto în intersecţii, defluidizarea traficului, întârzieri ale transportului local etc."

Deci, conform legislaţiei în vigoare, concluzia ar fi că pietonii, depind de bunăvoinţa şoferilor de a le acorda sau nu prioritate de trecere pe la colţul străzilor. Mai trist este că, mulţi dintre conducătorii auto, uită că sunt şi ei uneori pietoni şi, în graba lor de a conduce, nu le acordă prioritate acestora chiar dacă sunt angajaţi în traversare pe trecerile de pietoni. Ba mai mult, îi apostrofează şi le fac semne obscene dacă ei nu se grăbesc ca să le facă loc să demareze în trombă.

Stimaţi cetăţeni-pietoni, cu tot respectul, cererile dvs. sunt îndreptăţite. Rămâne să vă adresaţi cu solicitarea în mod direct Serviciului A.D.P. din cadrul Primăriei Târgu-Mureş.

Lasă un comentariu