MĂRŢIŞOARE, mărţişoare…

Distribuie pe:

Oferit pe 1 martie, la venirea primăverii, se spune că mărţişorul aduce fericire şi noroc.

Mai demult, mărţişorul era oferit sub forma unei monede din argint sau aur, prinsă cu o sfoară din două fire răsucite - alb şi roşu. Fetele obişnuiau să poarte la gât mărţişorul pentru 12 zile. Ulterior, şi-l prindeau în păr şi îl păstrau până în momentul în care înflorea primul pom, după care legau şnurul de o creangă a copacului, iar cu moneda îşi cumpărau caş. Se credea că, prin cumpărarea caşului, fetele puteau avea faţa frumoasă şi albă pentru tot restul anului.

Referitor la tradiţia mărţişorului se spune că este de origine daco-tracică şi a fost păstrată de-a lungul anilor ca o sărbătoare care anunţă venirea primăverii.

Mituri despre mărţişor

O poveste legată de venirea primăverii şi semnificaţia mărţişorului este cea a Babei Dochia. Într-una din legendele Babei Dochia, apare un tânăr, care o salvează pe fata Babei, după care, o pedepseşte pe Baba Dochia pentru lucrurile rele pe care le făcuse.

Numele acestui tânăr era Mărţişor. Tot din legendele Babei Dochia provine şi povestea babelor, care sunt sărbătorite între 1 şi 9 martie. Conform acestei poveşti, firul mărţişorului reprezintă zilele anului şi viaţa omului.

În unele poveşti, firul mărţişorului reprezintă îmbinarea dintre iarnă şi primăvară - alb şi roşu.

În zilele noastre, mărţişorul se oferă de către bărbaţi femeilor, ca un simbol al venirii primăverii, ce le aduce noroc şi fericire.

Lasă un comentariu