Târgul de Cariere se implică în susţinerea cercetării în România

Distribuie pe:

Conform Strategiei naţionale de cercetare, dezvoltare şi inovare 2014 - 2020, adoptată prin H.G. Nr. 929 din 21 octombrie 2014, România investeşte în cercetare şi dezvoltare, pe cap de locuitor, de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană.

În plus, apreciind după standardele internaţionale, dar şi după nevoile interne, România nu are destui cercetători. Lipseşte masa critică de resurse umane pentru dezvoltarea unor domenii promiţătoare şi, în mod special, pentru cercetarea şi inovarea interdisciplinară.

Subfinanţarea cronică din ultimele două decenii i-a determinat pe tinerii pasionaţi de fizică să aleagă cariere în domenii mai atractive, cum ar fi medicina sau ingineria, sau pur şi simplu să plece pentru a studia în străinătate, iar cei mai mulţi nu se mai întorc.

Cea mai mare reţea de evenimente de carieră din România şi Republica Moldova, Târgul de Cariere, anunţă susţinerea campaniei Cutting-Edge Research (CER), prin care îşi propune să susţină cercetarea în România şi să le arate tinerilor că şi în ţară îşi pot construi o carieră de succes în acest domeniu.

PR Manager Târgul de Cariere, Corina Brânduşan, promovează campania Cutting-Edge Research (CER), şi răspunde întrebărilor.

- Care este scopul acestei campanii?

- Campania are ca scop strângerea de fonduri pentru organizarea unei şcoli de vară la care vor participa tineri olimpici la fizică.

- Care va fi durata şcolii de vară şi care este desfăşurătorul ei?

- Pe parcursul a şapte zile de cursuri, vor avea loc prelegeri pe teme de fizică nucleară, astrofizică, fizică moleculară, fizică cuantică, workshop-uri susţinute de cercetători români şi de psihologi educaţionali. În plus, tinerii vor vizita platforma de la Măgurele şi Laboratorul MicroBequerel din Salina Slănic Prahova.

- Ce înseamnă Cutting-Edge Research (CER)?

- Cutting-Edge Research este un proiect lansat de Asociaţia Apex-Edu şi realizat în colaborare cu Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN-HH), Institutul de Tehnologii Izotopice şi Moleculare de la Cluj (INCDTIM) şi cu sprijinul reţelei Târgul de Cariere (TdC).

În cadrul proiectului, cercetătorii le vor spune tinerilor care sunt oportunităţile de a face carieră în domeniu, care e traseul de la pasiune la o carieră în cercetare şi ce posibilităţi există pentru ei în ţară după ce termină liceul, facultatea sau doctoratul.

- Ce îşi propune această campanie?

- Propunem întregii comunităţi TdC - angajatorilor, universităţilor, municipalităţilor, mass-media şi, de asemenea, publicului larg - să ne implicăm împreună în susţinerea cercetării şi în păstrarea tinerelor talente în România. Facem cunoscută tinerilor talentaţi şi pasionaţi de fizică oportunitatea de a face cercetare de vârf acasă, în România, după terminarea studiilor universitare, indiferent că ele sunt făcute în ţară sau în străinătate. Mai apoi ei vor putea decide, având aceste informaţii, dacă rămân în ţară sau aleg o carieră peste hotare.

- În ce perioadă şi unde se va desfăşura şcoala de vară?

- Şcoala de Vară va avea loc în luna iulie la Buşteni.

- Cui se adresează ?

- Se adresează elevilor calificaţi la Olimpiada Naţională de Fizică în 2017. Alături le vor sta cercetători din IFIN-HH şi INCDTIM.

- Care este modalitatea de a veni în sprijinul acestei campanii?

- Se pot face donaţii directe pentru sprijinul acestei cause, în contul RO92 RNCB 0301 1462 4692 0001 al Asociaţiei Fapte, deschis la BCR.

În plus, cei interesaţi pot dona în cadrul Târgului de Cariere care are loc în martie şi aprilie în 7 oraşe din România şi Republica Moldova: Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Braşov, Oradea, Târgu-Mureş, Chişinău.

În ultimii ani s-au făcut investiţii semnificative în cercetare, iar prin proiectul CER se doreşte informarea tinerilor privind oportunităţile existente în România.

Mai multe detalii pe www.targuldecariere.ro.

Lasă un comentariu