Dascăli mureşeni FLOREA NICOLETA EUDOCHIA

Distribuie pe:

Localitatea Stânceni, oază de linişte şi relaxare pentru toţi mureşenii, şi nu numai, este locul naşterii educatoarei Nicoleta Florea, născută la 24 februarie 1958, în această minunată aşezare de pe cursul superior al Mureşului.

Urmând o frumoasă tradiţie în familia pădurarului Ioan Florea şi a soţiei sale, Eudochia - familie de seamă în zonă - Nicoleta păşeşte pe calea deschisă de sora Dorica - educatoare şi sora Mariana, profesoară de limba şi literatura română - limba şi literatura franceză. Devine astfel, în 1978, la absolvirea Liceului Pedagogic din Târgu-Mureş, educatoare la Grădiniţa cu Program Normal din Stânceni. Aici îşi desfăşoară activitatea până în 2017, când starea de sănătate îi schimbă traseul profesional.

După obţinerea gradului didactic Definitiv - în 1981, a gradului didactic II - în 1986, a urmat ascensiunea în carieră obţinând gradul didactic I cu media 10. Aceasta, sub oblăduirea distinsei prof. dr. Iftimia Avram, inspector de specialitate la I.S.J. Mures.

Dascăl cu vocaţie, s-a dedicat total nobilei sale profesii, simţind că pe un copil, dacă-l priveşti în ochi, parcă pătrunzi într-o lume a sincerităţii, a frumuseţii şi bogăţiei interioare. La rândul lui, el, privindu-te pe tine, parcă ar vrea să-ţi spună că este aluatul ieşit din mâinile tale care va reuşi în viaţă şi îţi mulţumeşte că l-ai transformat într-o binecuvântare pentru lume.

Este şi acum mândră de preşcolarii ei care au iubit învăţătura: Hanganu Horaţiu - inginer, Nasui Roxana - studentă, Nuţ Ioan - elev, alături de care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale: Feeria Toamnei, Mărţişorul în Alb şi Roşu, Bucuriile iernii etc.

Nicoleta s-a perfecţionat continuu. Un aspect important de amintit este elaborarea lucrării de cercetare metodico-ştiintifică „Contribuţia jocului didactic la stimularea vorbirii copiilor preşcolari, şi stagiile de formare profesională vizând Educaţia timpurie şi specificul dezvoltării copilului" (CCD Târgu-Mures, 2010), „Metoda Proiectelor la vârste timpurii" (CCD Târgu-Mureş, 2009), Magister 2 (UBB Cluj-Napoca, 2005) ş.a.

Din multitudinea de activităţi extracurriculare (programe artistice, simpozioane, mese rotunde), bazate pe o bună colaborare cu personalul Primăriei Stânceni, aminteşte cu bucurie de Parteneriatul Stânceni-Satigny-Elveţia, ţară unde, la Universitatea Bastion, din Geneva, obţine atestatul de vorbitor avansat de limba franceză.

Educatoare şi vremelnic director de grădiniţă sau responsabilă de comisie metodică, Nicoleta îşi mărturiseşte crezul didactic, spunând că în profesia ei a găsit trăiri de înălţare sufletească, demnitate, clipe de fericire supremă sau momente de îndoială, incertitudine, resemnare sau trudă, aidoma celor care, cu răbdare şi migală, îngrijesc cele mai frumoase flori ale pământului - copiii.

Lasă un comentariu