Întrebare retorică: DEFLUIDIZAREA TRAFICULUI ÎN MUNICIPIUL TÂRGU-MUREŞ - O DILEMĂ SAU IGNORANŢĂ?

Distribuie pe:

Consiliul Local Municipal Târgu-Mureş, întrunit recent, în şedinţă ordinară de lucru, nu a rezolvat stringenta problemă referitoare la reglementarea regimului administrării parcărilor cu plată din municipiul Târgu-Mureş.

Referitor la această problemă, domnul Valentin Bretfelean, director executiv al Poliţiei Locale Târgu-Mureş, a răspuns prompt, într-un interviu, exclusiv pentru cotidianul „Cuvântul liber", întrebărilor adresate.

- Cum vedeţi situaţia actuală în sfera parcărilor, prin lipsa unei forme de administrare, care implicit atrage imposibilitatea aplicării H.C.L.74/2009, privind Regulamentul de exploatare al parcărilor cu plată ?

- La ultima şedinţă de Consiliu Local s-a amânat hotărârea privind reglementarea modului de taxare a parcărilor publice în municipiul Târgu-Mureş, deoarece consilierii locali nu au putut cădea de acord asupra modului în care să se facă taxarea, respectiv prin intermediul unei societăţi comerciale aparţinând municipalităţii sau a unei societăţi al cărui acţionar unic să fie Consiliul Local, gen ,,S.C. Administrator imobile şi pieţe S.A."

- Acest fenomen, de aglomerare, afectează şi traficul în mişcare?

- Da, acest fenomen afectează traficul în mişcare din centrul oraşului prin faptul că persoanele care au de rezolvat diferite probleme la instituţii, precum Primărie, Prefectură, Consiliul Judeţean sau cele care derulează diferite activităţi în centrul oraşului, trebuie să se învârtă practic în cerc în Piaţa Trandafirilor, până găsesc un loc de parcare.

Totodată, cu venirea primăverii creşte numărul de turişti care au, de asemenea, probleme în găsirea unui loc de parcare aproape de obiective precum: Palatul Culturii, Muzeul de Etnografie, Catedrala Mare, Piaţa Teatrului etc.

- Aveţi actualmente, mijloace legale de sancţionare a conducătorilor auto, pentru maşinile parcate neregulamentar?

- Da, legislaţia în domeniu nu s-a schimbat, Poliţia Locală are competenţă de sancţionare atât la OUG 195/2002 R - privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi la HCL 197/2007 - referitoare la întreţinerea spaţiilor verzi (n.n. parcarea în asemenea zone).

- Care a fost cuantumul amenzilor, aplicate de către Poliţia Locală, conducătorilor auto, pentru maşinile parcate neregulamentar, în anul 2016?

- Cuantumul amenzilor aplicate de către Poliţia Locală conducătorilor auto pentru maşinile oprite/staţionate neregulamentar în anul 2016, a fost de 130.185 lei.

- În scădere sau în creştere faţă de anul precedent?

- Da, se înregistrează o creştere faţă de anul 2015, cu aproximativ 17.000 lei.

- În primele două luni ale anului 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, care a fost cuantumul amenzilor aplicate conducătorilor auto, pentru maşinile parcate neregulamentar?

- În primele două luni ale anului 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, cuantumul a crescut cu precădere pentru genul de fapte enumerat anterior pe zona centrală a oraşului şi străzile adiacente.

- Ce măsuri consideraţi că ar fi oportune pentru defluidizarea traficului în municipiul Târgu-Mureş?

- Municipiul Târgu-Mureş este pe primele locuri în ţară în ceea ce priveşte numărul de autoturisme pe cap de locuitor.

Acest fapt, coroborat cu străzile înguste din centrul oraşului şi zonele adiacente, ne dă o imagine corectă asupra fluidităţii circulaţiei, cu precădere la orele de vârf, în sensul că străzile Cuza Vodă şi Ştefan cel Mare nu pot prelua îndeajuns de multe autovehicule ce străbat oraşul pe direcţia sud-nord şi invers.

Dacă la acest tablou mai adăugăm şi faptul că municipiul nostru nu are centuri ocolitoare şi că traficul greu pătrunde până aproape în centrul oraşului pe relaţia str. 22 Decembrie, Piaţa Mărăşti, Sinaia, Călăraşi, Piaţa Matei Corvin etc., în aceste condiţii măsurile care pot fi luate în vederea fluidizări traficului sunt foarte puţine şi constau în identificarea unor străzi noi cu sens unic şi introducerea de noi sensuri giratorii.

Răspunsul la întrebarea, pusă retoric: DEFLUIDIZAREA TRAFICULUI ÎN MUNICIPIUL TÂRGU-MUREŞ - O DILEMĂ SAU IGNORANŢĂ?, îl vom afla probabil în următoarea şedinţă al Consiliul Local Municipal Târgu-Mureş. Vom vedea!

Însă lipsa unei administrări eficiente a parcărilor cu plată în municipiul Târgu-Mureş are şi un impact considerabil asupra bugetului local.

Lasă un comentariu