NU NE MAI INTERESEAZĂ CE SPUN CEI DIN JUR...

Distribuie pe:

Psihologii ne atrag atenţia că, în condiţiile în care suntem bombardaţi zilnic de o multitudine de mijloace de informare în masă (TV, radio, site-uri de ştiri, Facebook etc), ne-am dezvoltat, fără să ne dăm seama, mecanisme de apărare, care filtrează informaţia. Din păcate, din această cauză, ne este din ce în ce mai greu să îi ascultăm pe cei din jur, însă ne interesează să ne facem cunoscut punctul de vedere, pe care, desigur, nici cei din faţa noastră nu îl ascultă...

Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, citată de descopera.ro a ajuns la concluzia că „ascultarea cu adevărat a persoanelor din faţa noastră a devenit un lucru complicat, deoarece noi considerăm că acea comunicare unilaterală este suficientă ca să ne atingem obiectivele. Nici pe departe! Aşa cum noi nu ne complicăm să ne concentrăm pe ce spune cel de lângă noi, aşa se întâmplă şi cu cealaltă persoană, dezvoltându-se un cerc vicios. Într-un final, niciunul dintre cei doi interlocutori nu s-au făcut înţeleşi, iar în timp se vor instala stări de frustrare şi nervozitate, care vor escalada în certuri".

Ascultarea pasivă reprezintă, în opinia Andrei Tănăsescu, o lipsă de respect, deoarece le răspundem prietenilor doar cu „aha", „îhî", „mda" sau dăm din cap aprobator, dar mintea noastră este în altă parte. Interlocutorul va sesiza imediat lipsa de interes şi se va crea o prăpastie între cele două persoane, care va duce până la neînţelegeri sau certuri.

Acest tip de comunicare pasivă apare din cauza mecanismelor de apărare pe care ni le formăm de-a lungul vieţii, fiind „forţaţi" să alegem din informaţiile pe care le primim zi de zi doar pe cele care ne sunt cu adevărat utile. „Te aud, dar mă gândesc la problemele mele". Există şi această situaţie în care auzim ce spune celălalt, mimăm o atenţie activă când, de fapt, ne gândim la propriile situaţii şi probleme, ne facem planuri pentru a doua zi şi pierdem din informaţiile pe care ni le transmite celălalt. „Te ascult, dar caut să îţi dau cât mai repede un răspuns". Din grabă, dintr-o limitare de timp, dintr-o „competiţie" mentală pe care ne-o creăm singuri, există această reacţie de tip informaţie-răspuns, în care căutăm să oferim cât mai repede un răspuns, fără să aşteptăm să primim toate informaţiile mai întâi.

Pentru a-i asculta cu adevărat pe cei din jur, psihologul Andra Tănăsescu este de părere că, mai întâi de toate, trebuie să conştientizăm faptul că nu îi ascultăm pe ceilalţi.

„Dacă nu asculţi, în timp, îţi vei pierde prietenii! Alege să fii atent şi să asculţi, cu scopul de a înţelege ceea ce persoana cealaltă vrea să îţi transmită. Gândeşte-te că, în timp, toate persoanele dragi se vor îndepărta de tine, deoarece se simt neglijate. Alege în mod conştient să îi oferi atenţie celui care ţi se adresează şi ascultă-l, pune-i întrebări, caută să obţii cât mai multe informaţii şi detalii ca să îţi poţi formula o idee cât mai clară a ceea ce îţi comunică.

Sesizează reacţia de a răspunde! Învaţă să-ţi observi reacţiile şi vezi când apare impulsul de a da răspunsuri şi soluţii. Observă dacă se întâmplă atunci când ai suficiente informaţii sau pur şi simplu sari direct la concluzie. Întreabă-te, singur de această dată, dacă ai suficiente informaţii, dacă ştii destule lucruri pentru a da un răspuns sau dacă este ceva ce ai mai putea întreba pentru a înţelege mai bine. Odată ce ai răspunsurile la aceste întrebări, poţi decide mai uşor care este următoarea mutare pe care o poţi face pentru a continua acea discuţie.

Ţine minte, o ascultare activă, prezenţa, atenţia la intenţia şi mesajul complet pe care ni le transmit ceilalţi fac diferenţa între o comunicare nereuşită şi o comunicare reuşită", concluzionează psihologul Andra Tănăsescu.

Lasă un comentariu