TUBERCULOZA, DEPISTATĂ ÎN RESPIRAŢIE

Distribuie pe:

Cercetătorii ruşi de la Institutul de Fizică Biomedicală, Teoretică şi Spectroscopie Moleculară şi Experimentală, din Puşcino, aparţinând de Academia de Ştiinţe din Federaţia Rusă, citaţi de descopera.ro, au inventat un aparat special cu care depistează tuberculoza din lichidul pleural eliminat în timpul respiraţiei.

„În cadrul studiului nostru, am elaborat o metodă care permite să se recolteze o picătură din lichidul pleural eliminat în atmosferă de către om, folosind-o apoi pentru a depista într-o fază incipientă primele semne ale tuberculozei, precum şi alte boli.

Am reuşit, pentru prima dată, să colectăm şi să analizăm urme uscate de micropicături expirate din lichidul pleural, am stabilit dimensiunea acestora şi corelarea dintre lipide şi metaboliţii care se dizolvă în lichidul respectiv. În linii mari, este o activitate premergătoare pentru următorul pas, cel de analiză a biomarcherilor din diverse micropicături, de care ne ocupăm în prezent.

Astăzi, zeci de mii de persoane din Rusia, dar şi din alte state continuă să moară din cauza tuberculozei şi a complicaţiilor survenite de pe urma dezvoltării acestei boli. De regulă, medicii descoperă tuberculoza atunci când ea influenţează negativ activitatea organismului, ceea ce complică tratarea ei şi duce la crearea unor numeroase probleme la pacienţi, dar şi pentru medici.

Ca urmare, această metodă va permite depistarea tuberculozei într-o fază incipientă, înainte ca maladia să reuşească să sape în plămânii omului, şi va ajuta la reducerea cheltuielilor pentru tratarea acestei boli şi pentru ameliorarea vieţii bolnavilor de tuberculoză", susţin oamenii de ştiinţă ruşi.

 

Lasă un comentariu