Fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe

Distribuie pe:

Specialiştii din cadrul municipalităţii târgumureşene au finalizat documentaţia - expertiză tehnică, audit energetic, documentaţie tehnico-economică pentru reabilitarea termică, în acest an, a 13 blocuri de locuinţe de pe raza municipiului.

Obiectivul este cuprins în proiectul de buget pentru 2017, urmând ca, după aprobarea acestuia, să înceapă procedurile pentru contractarea lucrărilor de execuţie şi depunerea cererii de finanţare la ADR Centru. Proiectul se derulează prin POR (Programul Operaţional Regional) 2014-2020, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 60% din fonduri europene, 25% - contribuţie din partea asociaţiilor de proprietari, iar 15% din bugetul local.

Blocurile care urmează să fie reabilitate sunt situate în cartierele 7 Noiembrie, Aleea Carpaţi, Piaţa Gării, Budai Nagy Antal, Dâmbu Pietros.

Alte 17 blocuri de locuinţe sunt avute în vedere pentru a fi reabilitate în 2018, sens în care au şi fost demarate procedurile ce se impun (expertiză tehnică, audit etc.).

De la începerea programului de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe, în perioada 2008-2016, la Târgu-Mureş au fost reabilitate 122 de imobile, cu un total de 4.351 de apartamente, costurile fiind de aproximativ 59 de milioane de lei, iar cofinanţarea de la bugetul local a fost de 15 milioane de lei. Demn de menţionat este faptul că, pentru toate blocurile reabilitate termic prin programul guvernamental şi POR 2007-2013, au fost înmânate asociaţiilor de proprietari, gratuit, certificate de performanţă energetică ale clădirilor reabilitate.

În derularea programului de reabilitare termică, departamentul de profil din cadrul Primăriei s-a bucurat de o bună colaborare cu Liga Asociaţiilor de Proprietari Mureş, al cărei preşedinte, ing. Dumitru Rus, ne-a relatat că, în baza acestei colaborări, au fost înaintate mai multe propuneri de amendamente la Legea şi la normele de aplicare a Legii privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi a normativelor ce reglementează finanţarea lucrărilor de reabilitare termică. Unele dintre aceste propuneri au fost reţinute de către autorităţile centrale competente pentru amendarea respectivelor reglementări, sau chiar s-au concretizat deja, în ce priveşte, de exemplu, utilizarea proprietăţii comune de către terţi, mai ales pentru mansardare.

La ora actuală, asociaţiile de proprietari depun solicitări pentru înscrierea în programul de reabilitare şi a altor blocuri, iar în cadrul Adunării generale a Ligii, care va avea loc la 14 martie, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari vor fi informaţi cu privire la condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru accesarea de fonduri europene în eficientizarea energetică a blocurilor, ne-a mai precizat ing. Dumitru Rus, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari.

 

Lasă un comentariu