Gesturi involuntare ale persoanelor care mint

Distribuie pe:

Analistul comportamental american, dr. Lillian Glass, citat de descopera.ro, ne învaţă cum să ne dăm seama dacă oamenii din faţa noastră ne mint, urmărindu-le gesturile involuntare prin care încearcă să ne convingă.

Îşi schimbă poziţia capului - Dacă persoana căreia îi adresezi o întrebare îşi schimbă brusc poziţia capului, este un semn clar că minte. Capul va fi retras sau smucit în spate, înclinat în jos sau înclinat uşor într-o parte.

Îşi schimbă ritmul respiraţiei - Când cineva minte, începe să respire greu. Acţiunea nu este conştientă. Umerii se ridică, iar intensitatea vocii scade. În esenţă, aceste lucruri se întâmplă din cauza ritmului cardiac şi a schimbării la nivelul fluxului sanguin. Corpul experimentează aceste tipuri de modificări când persoana este nervoasă şi tensionată.

Repetă cuvinte sau fraze - Acest lucru se întâmplă pentru că ei încearcă să teconvingă de faptul că ceea ce spun este adevărat. Repetarea este, totodată, o modalitate de a se trage de timp în încercarea de a-şi aduna gândurile. Când cineva nu este onest, va pune întrebări pentru a reuşi să inventeze ce să spună.

Îşi acoperă instinctiv părţile vulnerabile ale corpului - Zonele vulnerabile ale corpului sunt gâtul, pieptul, capul şi abdomenul. „Am văzut de multe ori acest lucru în sala de judecată, acolo unde merg în calitate de consultant pentru avocaţi. Eu pot spune întotdeauna când mărturia cuiva a atins nervii pârâtului, dacă văd că îşi acoperă partea din faţă a gâtului", spune dr. Glass.

Îşi ating sau acoperă gura - Un indicator al minciunii este gestul de a pune în mod automat mâinile peste gură atunci când persoana respectivă nu vrea să răspundă la o întrebare. Literalmente, gestul înseamnă închiderea procesului de comunicare.

Oferă prea multe informaţii - Când cineva oferă prea multe informaţii şi detalii care nu sunt solicitate, există o probabilitate foarte mare să mintă. De multe ori, mincinoşii vorbesc mult, în speranţa că vor reuşi să convingă.

Clipesc foarte rar - Atunci când oamenii mint, este un lucru comun să întrerupă contactul vizual. Conştienţi de acest lucru, mincinoşii depun eforturi de a păstra aparenţele, uitându-se în ochii tăi fără să clipească, în încercarea de a controla şi de a manipula. 

Lasă un comentariu