Florin Bengean, „Atitudini"

Distribuie pe:

Un astfel de titlu este fără echivoc, explicit, o poziţionare clară, ofensivă, angajată, responsabilă, într-un teritoriu al interferenţelor culturale, etno-folclorice, istorice şi religioase. Dar graniţele sunt flexibile şi extensiile nelimitate.

Totul ţine de lumea în care autorul s-a format, a trăit, în orizontul credinţei şi istoriei.

Florin Bengean ia pulsul timpului său, fie recuperând şi restituind istoria, fie semnalând valori insuficient aduse în orizontul de întâlnire contemporan, bulversant, deturnant...

Pagini de elogiu şi recunoştinţă faţă de înaintaşii spaţiului de cultură şi civilizaţie mureşean sau care-şi leagă într-un fel sau altul numele de acesta, evocări ale unor personalităţi sau fapte memorabile, portrete contemporane - iată „arsenalul" de atitudini ale lui Florin Bengean.

El nu rămâne indiferent la ceea ce se întâmplă în jurul său, convins/conştient că istoria se scrie cu date la zi mai mult decât din reconstituiri.

Autorul îşi fixează reperele care ne definesc ca naţiune şi asupra lor stăruie fie circumstanţial - aniversări, comemorări -, fie pentru a ilustra modele de existenţă din trecut, dar care reverberează prin opera lor în prezent.

Poziţionarea atitudinală este fără reţineri, fără complexe, fără prejudecăţi. Dar şi cu acribie şi dreaptă judecată a faptului de cultură cotidian.

Această lucrare este şi academică, prin verbul specific conferinţelor publice, în acest sens, autorul urmându-şi la rândul său, modelul de care se simte legat şi prin geografie şi prin istorie, Vasile Netea, dedean ca şi autorul.

Într-un anume fel, până la un loc, e şi continuator al acestuia. Pe de o parte, îi readuce şi menţine în actualitate viaţa şi opera, iar pe de altă parte i-o continuă prin propriile fapte.

Autorul schimbă adesea rolul, din cel care vorbeşte devine cel care ascultă, consemnează pentru viitorime, convins că fiecare fapt de cultură trebuie să se însumeze, pentru a defeni un timp, un loc, nişte oameni.

Prin această lucrare, prin activitatea sa curentă, Florin Bengean reabilitează condiţia activistului cultural, fără a avea nimic peiorativ în aceasta şi fără a avea vreo conexiune ideologică cu vremurile de odinioară.

Această carte dă o notă în plus atitudinii autorului faţă de timpul prezent, reţinând ca document, ca mărturie oameni, date, întâmplări pentru o cât mai bună evaluare peste timp a acestui timp.

Lasă un comentariu