Program de susţinerea tomatelor în spaţii protejate

Distribuie pe:

Printre primele măsuri luate în anul acesta de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, menite să vină în sprijinul cultivatorilor de legume - tomate în spaţii protejate (sere şi solarii), precum şi pentru producerea tomatelor româneşti în perioada când piaţa acestui produs este dominată de importuri, „Programul tomate 2017", derulat prin direcţiile pentru agricultură judeţene, este o ofertă simplă, concretă, flexibilă şi sigură.

Prin programul de susţinere se acordă 3.000 de euro pe o perioadă de 8 ani, ajutor de minimis pentru cei care cultivă tomate pe o suprafaţă de 1.000 mp în spaţii protejate - sere şi solarii, cu îndeplinirea următoarelor condiţii: să facă dovada obţinerii unei producţii de minimum 2 kg tomate/mp, să valorifice o cantitate de minimum 2.000 kg tomate, dovedită cu documente justificative, să fie înregistraţi în evidenţele registrului agricol şi să facă dovada valorificării producţiei în lunile ianuarie-mai, respectiv noiembrie - 20 decembrie.

În judeţul Mureş, în urma unei ample campanii de informare în toate unităţile administrativ-teritoriale, susţinută de specialistii din DAJ, sub directă coordonare a directorului executiv ing. GUSATU ILEANA, s-au înregistrat în Registrul unic gestionat de ing. Galatan Liliana - responsabilă cu programul tomate 2017, un număr de 57 de cereri. Printre solicitanţi am întâlnit în momentul depunerii cererii un tânăr legumicultor pe nume LAKO ZOLTAN, din Voivodeni, care a spus printre altele: „Sunt de profesie inginer horticol şi mă ocup de cultivarea legumelor pe o suprafaţă de 4.000 mp, din care 1.300 mp în spaţii protejate. Mă ocup de cultivarea legumelor de opt ani şi lucrez împreună cu soţia, îmi produc sămânţa şi răsadurile necesare. Am aflat despre programul de susţinere a tomatelor însă, trebuie să recunosc faptul că modul prietenos de abordare, amabilitatea şi dorinţa sinceră de a-mi explica în ce constă programul a dnei ing. Galatan Liliana, m-a determinat foarte repede să mă înscriu în program. Pentru prima dată am rămas surprins şi apreciez simplitatea documentelor necesare faţă de celelalte programe derulate pentru noi până acum. Mulţumim domnului ministru că s-a gândit acum şi la micii fermieri, de altfel, pe lângă aceştia, vor beneficia şi consumatorii de acest produs românesc gustos şi sănătos ."

Reamintim că în data de 24 februarie a.c., ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, domnul Petre DAEA, s-a deplasat în judeţul Mureş pentru a verifica pe teren desfăşurarea programului de tomate, fiind însoţit de directorul executiv a DAJ Mureş, doamna ing. GUSATU ILEANA. Din discuţiile purtate cu producătorii agricoli a reieşit faptul că aceştia sunt interesaţi de programul de sprijin pentru tomate, precum şi de celelalte forme de sprijin ale MADR.

 

Lasă un comentariu