Printre drepturile femeii: LA ANGAJARE, NU E VOIE SĂ SE SOLICITE TEST DE SARCINĂ!

Distribuie pe:

Măcar de Ziua Internațională a Femeii, trebuie să amintim de drepturile pe care „sexul frumos" le are la locul de muncă, astfel încât să nu fie discriminat față de „sexul tare", mai ales dacă angajatele sunt gravide, lăuze sau alăptează.

Drepturile acestora sunt prevăzute de mai multe acte normative (Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, Codul Muncii și OUG nr. 96/2003), și pornesc încă de la angajare, când angajatorii nu au dreptul să le solicite candidatelor la un loc de muncă teste de sarcină.

Apoi, în Codul Muncii, se prevede clar: „Femeile gravide, lăuzele și cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte", iar dacă angajatorii vor să folosească scuza că nu au știut că o femeie este gravidă... aceasta nu ține, întrucât ei sunt obligați să îi supună pe angajații care vor lucra în turele de noapte la un examen medical gratuit!

Deși maternitatea nu poate fi un motiv de discriminare, rămâne la latitudinea candidatelor dacă își anunță sau nu angajatorii în situația în care sunt gravide, chiar dacă sarcina nu este încă vizibilă.

Însă, după angajate, legislația o obligă pe femeia gravidă să își anunțe în scris angajatorul de starea ei, ba chiar să prezinte documente în acest sens, altfel ea nu poate avea pretenția să i se ofere drepturile specifice.

Foarte important este faptul că gravidele și proaspetele mămici nu pot fi concediate, cu condiția ca angajatorul să știe despre aceste evenimente fericite din viața propriilor angajate.

Mai exact, angajatorul nu poate să pună capăt raporturilor de muncă în cazul salariatelor gravide, al celor care alăptează, al salariatelor care se află în concediu de risc maternal sau în concediu de maternitate, în concediu pentru creșterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav.

Pe de altă parte, la cererea mamei, angajatorii sunt obligați să ofere pauze pentru alăptare sau să îi reducă acesteia, cu două ore zilnic, durata normală a timpului de muncă.

Să nu uităm, însă! Pe același principiu al nediscriminării, potrivit legislației în vigoare, nici bărbatul salariat care se află în concediu pentru creșterea copilului sau în concediu paternal nu poate fi concediat, de aceleași drepturi bucurându-se și persoanele care adoptă copii. 

Lasă un comentariu