FEMEI DE SUCCES - GÂNDURI DE PREȚUIRE TUTUROR FEMEILOR

Distribuie pe:

- Doamna prof. Ana Pandrea, v-am urmărit activitatea în mediul online. Vă rog, pentru cititoarele noastre, să ne spuneți cum vedeți dumneavostră viață după pensionare?

- Desigur, nu a fost ușor ca după 40 de ani de activitate în învățământ, din care peste 18 în funcția de director la CP.S.P. (azi Clubul Copiilor) și în Școala Generală ,,Ioan Vlăduțiu" din Luduș (pe atunci Centru bugetar pentru șapte unități școlare și preșcolare și cu un efectiv de elevi care depășea 1.200), să te echilibrezi și să-ți găsești preocupări pentru a rămâne ,,în priză". Noul statut, în care nu mai sunt încorsetată în program strict și în responsabilități mari, mie, personal, mi-a oferit posibilitatea să fac ceea ce nu am putut face în perioada în care eram în activitate. Citesc acum ceea ce îmi place și mă interesează. Înainte citeam specialitate și legislație. Am călătorit în Israel, la Locurile Sfinte, la Medjugorje și în Grecia, unde m-am încărcat spiritual cu o energie pozitivă, pe care vreau să o transmit tuturor celor care vin în contact cu mine. Mă documentez, din diverse domenii, pentru că, așa cum spune un șugubăț reporter din oraș, am devenit ,,mama răniților din Luduș", asta cu referire la faptul că nu am refuzat pe nimeni atunci când mi-a solicitat sprijinul. Promovez, la nivel local și județean, actul cultural și educativ de bună calitate. Am moderat expoziții de pictură (Mursa Tiberiu, Olteanu Rodica, Kiss Ibolya) și lansări de carte: trei ale lui Ioan Andrei Borgovan și câte una ale lui Altman Iacob, Mircea Mol-Ilarian, Adrian Olaru). M-am implicat, alături de alți ludușeni, în acțiuni caritabile gen Shoe-Box și întâlnire cu Super Nanny (Irina Petrea), acțiuni inițiate de o farmacistă sufletistă, Moldovan Sandra, fostă elevă. Am lansat o carte de poezii, ,,Scară spre mântuire", în care am pus bucăți din sufletul meu. Mă bucur de cei trei nepoți, de realizările copiilor, de mama, de frații mei, de familiile lor, de prieteni și fac plimbări în natură alături de soțul meu. Țin conferințe tematice, particip la emisiuni la Radio Transilvania și, din când în când, mai scriu în presa județeană, inclusiv în ,,Cuvântul liber", cotidianul meu de suflet.

- Proiecte pentru 2017 aveți?

- Desigur! Sunt implicată, alături de un colectiv, în redactarea monografiei orașului, în acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, a aniversării a 640 de ani de la prima atestare documentară a Ludușului și am o nouă solicitare pentru a modera lansarea unei cărți.

- Vă rog să adresați femeilor un gând, la început de primăvară.

- Aș vrea să îndemn toate femeile să-și dezvolte stima de sine, să nu uite că cel mai prețios lucru din viață este familia, să nu uite că Dumnezeu le-a făcut pe toate frumoase și că ele și numai ele pot să-și pună în evidență această frumusețe. Să se bucure de fiecare clipă, să nu devină roabele rutinei sau a renunțărilor, să viseze, să iubească, să fie iubite și fericite!

 

 Camelia Stăncescu : ,,În anul 2000 am absolvit Facultatea de Asistență Socială în cadrul Universității „Babeș - Bolyai" din Cluj-Napoca, iar în anul 2001 am absolvit cursul postuniversitar de Reintegrare socială și supraveghere a persoanelor care au comis infracțiuni în cadrul aceleiași universități. Stagiile de practică le-am efectuat în cadrul penitenciarului deoarece m-a atras munca legată de persoanele care au comis infracțiuni. De asemenea, în perioada facultății (aproximativ 3 luni) și imediat după terminarea acesteia (aproximativ un an), am fost voluntar la Penitenciarele din Gherla și Târgu-Mureș. M-am angajat la Serviciul de probațiune, odată cu înființarea acestuia, în anul 2001, și am lucrat o perioadă de un an la Oradea. În anul 2002, m-am transferat la Serviciul din Târgu-Mureș, unde activez și în prezent, fiind șeful Serviciului de Probațiune Mureș.

Mă simt atrasă de această activitate, care nu presupune rutină, deoarece îmi doresc să vin în sprijinul unor persoane pe care societatea, în general, le respinge, marginalizează și etichetează, datorită greșelilor pe care le-au comis. În spatele fiecărui beneficiar (oricât de gravă ar fi fapta penală pe care a săvârșit-o) există UN OM, cu defecte și calități, cu aspirații, cu un caracter mai mult sau mai puțin «frumos». Mahatma Gandhi spunea următorul lucru: «Nu merită să ai libertate, dacă aceasta nu include și libertatea de a face greșeli». Pornind de la acest citat, vă pot spune că beneficiarii serviciilor de probațiune și-au exercitat «libertatea de a face greșeli », însă noi, consilierii de probațiune, suntem datori să răspundem provocării de a-i sprijini pe aceștia să conștientizeze gravitatea greșelilor comise, să asume schimbarea și să evite pe viitor a ajunge în situația de a încălca legea.

Acum, în pragul primăverii, doresc sa le îndemn pe toate femeile, dar în mod deosebit pe colegele mele, să lase primăvara cu razele călduțe ale soarelui să le inunde sufletul și să le deschidă calea spre culmile înalte ale speranței și împlinirii. Serviciul nostru parcurge, în această perioadă, momente dificile datorită înregistrării unui volum exagerat de mare de activitate, astfel că pentru a merge mai departe, până la începerea activității de către noii angajați (se află în derulare concursul pentru ocuparea unor posturi vacante), avem nevoie de un suflu de energie, pe care doar NATURA ni-l poate oferi.

În această perioadă deosebită a anului, gândurile mele se îndreaptă și spre MAMA și profit de ocazie pentru a-i dori ca soarele primăverii să îi lumineze mereu viața și să aibă parte de multă sănătate.

În egală măsură le doresc un sincer «La mulți Ani tuturor femeilor!»".

 

Codruța Sava : ,,Am început cariera profesională ca asistentă medicală în cadrul Clinicii de Cardiologie Târgu-Mureș, în anul 1990. După terminarea Facultății de Drept, din dragoste pentru copii și din dorința de a-mi ajuta semenii aflați în nevoie, din anul 1998 am activat în cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Mureș. De Ziua internațională a Copilului, în anul 1999, am promovat în funcția de director adjunct al acestei instituții. Până în anul 2010 m-am implicat activ în activitățile specifice de restructurare a sistemului de protecție a copilului din județul Mureș, dezvoltarea de servicii alternative la îngrijirea de tip rezidențial și implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă. În această perioadă, din pasiune și dorință interioară, pentru a descifra și pătrunde esența a tot ce mă înconjoară, am studiat și am absolvit Facultatea de Psihologie.

De la 1 februarie 2010 ocup funcția de director executiv al Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, instituție subordonată Consiliului Județean Mureș. Până în prezent, împreună cu echipa mea, am parcurs pași importanți pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice, atât în interesul statului, cât și al persoanelor, prin dezvoltarea și creșterea calității serviciilor adresate cetățenilor județului în domeniul stării civile și evidenței persoanelor.

Vă doresc tuturor ca primăvara care ne învăluie treptat simțurile și existența să vă aducă sănătate, înțelepciune, împliniri depline și clipe minunate alături de cei dragi! ...Și nu uitați să zâmbiți, să râdeți, să fiți fericiți!!!"

 

Comisar șef de poliție Gabriela Livia Pîncă este polițistă de 15 ani. Născută în Târgu-Mureș, crescută la bunici, învățătoare ca primă meserie, a ajuns în Poliție fără vreo ,,premeditare" și crede că nu a fost întâmplător, întrucât îi place mult ceea ce face. Zeci de programe, campanii, proiecte de prevenire a criminalității a implementat în cei 14 ani de când coordonează Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Mureș. Sute, poate mii de oameni, mulți copii, tineri a întâlnit în acești ani și fiecare întâlnire i-a adus un plus în viața profesională, dar și ca om, fiecare experiență aducând un plus în formarea sa.

Sociabilă, mereu zâmbitoare, optimistă, determinată, cu drag de oameni, cu pasiune în încercarea de a ajuta pe cât posibil pe cei ce au nevoie de sprijin, este deseori surprinsă de energia care revine mereu, forța de a continua să se implice, care, de fapt, vine din ceea ce oferă celorlalți.

,,Nu știu dacă sunt o femeie de succes. Cred că oricine reușește să treacă prin viață zâmbind, luând ce este bun, încercând să devină mai bun, este de succes. Cred că toate femeile, indiferent de educație sau meserie, care reușesc să jongleze cu a fi angajată, parteneră, mamă, care cresc copii ce se simt iubiți, sunt de asemenea femei de succes. De 8 Martie, gândul meu merge spre mama, un om extraordinar. Îl îndrept, deopotrivă, spre toate mamele, femeile, cărora le doresc să aibă mereu în suflete prospețimea primăverii. Îmi doresc, pentru noi, toate, și pentru cei de lângă noi să știm să ne bucurăm de viață și de lucrurile simple, și, mai ales, de oamenii din viața noastră. Să nu uităm să admirăm florile și să privim mai des spre cer. Și să zâmbim cât mai des!"

 

Eugenia Neagoe, director executiv Casa Județeană de Pensii Mureș: ,,Noi toți gândim la fel de frumos despre performanță, succes, valoare. Mulți știm că succesul stă în voința de a izbândi, că prima condiție a victoriei este sacrificiul, iar pentru recunoaștere și succes trebuie să ne străduim și să stăruim. În tinerețe am ales să studiez Științele economice și, ca orice tânără, visam la un anumit statut, la o recunoaștere publică a muncii și competenței mele.

Consider că am făcut ceea ce trebuia să fac în raport cu etapele parcurse și calitățile personale pe care mă puteam bizui. Dacă am o anumită recunoaștere socială este datorită perseverenței și seriozității. Niciodată nu m-am bazat pe noroc sau pe oportunități și nu am lăsat hazardului dreptul de a decide. Dintotdeauna am știut că trebuie să am încredere doar în mine și, ceea ce este esențial, m-am identificat cu provocările. Nu m-am gândit niciodată că succesul poate fi un scop în sine. Eu am visat, am aspirat, am dorit întotdeauna să fac lucruri esențiale.

Pentru tot ce am făcut semnificativ nu am așteptat și nu m-am gândit la aprecieri și, firesc criticile, trădările au venit lesne, dar am considerat că este o onoare să fiu criticată și o virtute să îndur trădările. M-am încredințat că tot ceea ce am făcut este corect și astfel nu m-am pierdut în iubirea de sine și nu am căzut pradă deznădejdii.

Gândurile mele exprimate azi sunt o expresie a unei anumite așezări educaționale și culturale și sunt onorată că am prilejul să propun cititorilor dumneavoastră rețeta mea de succes".

 

Luminița Balazs: ,,Lucram într-o instituție, ca un roboțel, simțindu-mă sufocată de acel sistem, simțeam că nu pot să fiu eu însămi acolo, să cresc, să evoluez. Eram prinsă între dorința de a avea un venit sigur, stabil și dorința de a avea propria mea afacere. În ianuarie 2015 am decis să încep, în paralel, propria afacere. Aveam nevoie de timp și de o confirmare că pot pleca liniștită din acea instituție. Am reușit, o perioadă, să fac ambele job-uri, să-mi continui munca și să mă ocup de propria afacere.

Lucrurile au evoluat foarte frumos, călătoria mea în lumea modei a început cu lansarea primei colecții, în 1 martie 2015, iar în toamnă lansam deja a doua colecție. Pe 15 octombrie 2015 deschideam primul Showroom - «Galeria de Stil Luminița Balazs», la Târgu-Mures, un spațiu plin de emoție, locul în care pot fi admirate poveștile care prind viață în atelierul propriu de creație. Toate rochiile de seară create de mine sunt unicat, au o poveste. Fiecare femeie care calcă pragul Galeriei are propria poveste, care îi îmbracă trupul și îi face sufletul să vibreze.

În luna mai 2016 am decis să plec din instituția în care lucram de foarte mulți ani și să mă dedic trup și suflet modei, evenimentelor, parteneriatelor și invitațiilor care au început să apară în număr tot mai mare. «Luminița Balazs Fashion» reprezintă o mare provocare și plăcere pentru mine. E un sentiment extraordinar să vezi cum crește, cum aduci bucurie pentru atâția oameni. Este prilejul de a descoperi frumosul din sufletul celor care doresc să îmbrace creațiile mele și de a mă bucura de fericirea de pe fețele lor, din ochii lor. Acesta a fost motivul pentru care, începând cu luna martie 2016, am început să mă implic, cu inima deschisă, în «Atipic Beauty», un proiect minunat, demarat în România de Magda Coman, președinta Asociației «Open Your Heart», un proiect unic în cadrul căruia 12 fete în scaun cu rotile defilează îmbrăcate în creațiile designerilor români. Sunt femei minunate, exemple de viață, cu o forță interioară enormă, care aduc un omagiu frumuseții. Ele doresc să transmită un mesaj, doresc să schimbe mentalități și să ne arate tuturor că frumusețea adevărată se află în interiorul nostru. Îmi doresc ca în acest an să reușim să aducem evenimentul și la Târgu-Mureș.

În aprilie 2016 am plecat la Dubai, la invitația unor românce stabilite acolo, unde am prezentat colecția de rochii de seară în cadrul unui eveniment destinat modei. A fost un moment emoționant, o experiență minunată, am avut ocazia să închei contracte și să stabilesc parteneriate cu reprezentanții magazinelor. A urmat colaborarea cu o cântăreață din America și apariția pe prima copertă a unei reviste de acolo, a unei creații semnate ,«Luminița Balazs Fashion», emisiuni TV, radio, interviuri. Visul meu începea din ce în ce mai mult să prindă aripi, în fiecare zi adăugam ceva, apăreau în viața mea oameni minunați.

Anul acesta am debutat cu lansarea colecției «Essence of Love» mamă-fiică, urmând ca până la sfârșitul anului să reușesc lansarea colecției mamă-fiu, eu fiind mama unui băiețel superb de 9 ani. La sfârșitul lunii martie urmează lansarea liniei de încălțăminte «Luminița Balazs by Clujana». Am primit, de asemenea, vestea că sunt desemnată designerul oficial al «Galei Excelenței în Mediere», aflată la cea de-a cincea ediție, care se desfășoară la Cluj, în perioada 31 martie - 2 aprilie.

Când mă uit înapoi sunt mândră de ce am realizat și asta îmi dă mai departe aripi să cresc mai mult. Mi-ar plăcea să văd cât mai multe femei că au încredere mai mare în ele și că își asumă riscul de a-și urma visul, de a crea ceva de la zero, ceva în care cred cu toata ființa lor și se dedică acelui lucru. Dăruiți-vă cu nebunie în tot ceea ce faceți! O primăvară minunată!"

 

Silvia JUDE - de profesie inginer agronom, consilier superior în cadrul Direcției pentru Agricultură Mureș, Compartimentul Implementarea politicilor și strategiilor agricole. ,,Activitatea profesională în cadrul instituției este complexă și vastă. Îmi place să-mi îndeplinesc atribuțiile de serviciu conștiincios, cu multă responsabilitate, corectitudine, transparență și promptitudine.

Ce este primăvara?

Oricât de stresați, de obosiți, de grăbiți am fi, nu putem trece indiferenți pe lângă darurile oferite de primăvară. Acest anotimp ni se dezvăluie sub o feerie de senzații și emoții, ca un curcubeu de forme și culori, un tablou plin de lumină vibrând de viață și pulsând de căldură. Florile și arborii sunt un dar al primăverii - este o minune să privim pomii și copacii, cum le pleznesc mugurii, apoi frunzele, cum înfloresc, cum, pe zi ce trece, devin tot mai verzi, cum seara sunt doar îmbobociți, iar a doua zi dimineața sunt plini de flori.

Îndemn: Pomii trebuie iubiți și ocrotiți pentru oxigenul indispensabil vieții pe care ni-l dau în fiecare zi, pentru umbra pe care ne-o oferă, pentru că ne protejează de praf și poluare și nu trebuie toaletați, ciuntiți și tăiați fără milă. Fiecare dintre noi ar trebui să plantăm un pom sau un copac, să ajutăm natura să se regenereze și să se înnoiască. Primăvara sunt ghioceii, zambilele, narcisele, lalelele, liliacul, macii, pomii înfloriți - primăvara este roz, roșie, galbenă, mov, albă și alte mii de culori și nuanțe, dar, mai presus de toate, primăvara e întotdeauna verde.

Primăvara înseamnă și veselie, lumină și căldură. Să o lăsăm să ne inspire, să fim mai buni, să iertăm și să zâmbim mai des! Să ne bucurăm de tot ce ne oferă viața.

Cum întâmpin primăvara?

Fiind de profesie specialist în agricultură, întâmpin primăvara cu gândul la lucrările agricole de primăvară. Cu nădejdea la Dumnezeu și cu gândul la ce au de făcut, agricultorii știu că nu mai e mult  până când vor ieși la muncă pe ogor".

 

Claudia Costin - secretar comuna Band, județul Mureș: ,,Mi-am început activitatea în cadrul Primăriei comunei Band în anul 2001. De atunci și până în prezent, am activat în aproape toate compartimentele instituției, având timp suficient pentru a acumula experiență în activitatea administrativă.

Din dorința de dezvoltare personală, am urmat și absolvit Facultatea de Științe Juridice și Administrative din Brașov și a Universității de „Petrol și Gaze" Ploiești, iar din 2008 ocup funcția de secretar de comună.

Cei 16 ani de experiență m-au învățat că pentru o carieră de succes este importantă munca în echipă, dar și investiția constantă în dezvoltarea personală. Făcând parte din echipa instituției, am acceptat noi provocări și responsabilități, care să-mi permită îmbunătățirea activității.

Ca soție și mamă a doi băieți, am învățat în timp să mă bucur de frumusețea fiecărei zile și să fiu mereu recunoscătoare pentru tot ceea ce am.

Primăvara este anotimpul renașterii naturii, dar și a omului. Este momentul în care cu forțe noi începem să transformăm, în fapte, provocările acestui an.

Și pentru că primăvara cea aducătoare de voie bună a sosit cu alaiul ei de flori, lumină, tinerețe și culoare, haideți să ne bucurăm de acest dar oferit de minunata primăvară. O primăvară frumoasă tuturor!"

 

Ionela Horga activează în cadrul Institutului de Sănătate a Reproducerii de peste 20 de ani. Absolventă de Comunicare și relații publice, are experiență în programe naționale și internaționale în domeniile sănătății reproducerii și violenței de gen. În ultimii ani a fost implicată în proiecte care promovează și protejează drepturile femeilor, pledând pentru dreptul femeilor de a face propriile alegeri. În prezent, coordonează Inițiativa Regională a Fondului ONU pentru Populație de susținere a răspunsului multi-sectorial la violența de gen, inițiativă implementată în 17 țări din Europa de Est și Asia Centrală.

,,Gândul meu de primăvară este pentru toate femeile, reginele imperiilor pe care le conduc. O femeie care are un loc de muncă, are grijă de casă, dar și de sine este o regină, un lider. Reginele mele, vă rog aveți grijă de voi, de sănătatea voastră, de nevoile, dorințele și visele voastre, la fel cum aveți grijă de ceilalți."

 

Comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela : ,,În anul 1996 m-am angajat în Poliție, activând la început ca subofițer, ulterior ca ofițer în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, la Serviciul de Investigare Fraudelor. Din anul 2009 sunt la conducerea Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în calitate de coordonator pe două județe, Mureș și Harghita.

Așa cum primăvara este un anotimp al renașterii, al frumuseții și al căldurii, fiecare dintre noi ne dorim ca aceste lucruri să se regăsească și în sufletul nostru. Fiind o fire pozitivă, optimistă și sociabilă, încerc să le fac ziua mai frumoasă celor dragi, să transmit toate gândurile bune și multă sănătate tuturor prietenilor, cunoștințelor și celor cu care colaborez în plan profesional.

Dacă lăsăm lumina razelor de soare să ne mângâie, să ne bucurăm de dragoste și bucuria de a trăi, atunci, cu siguranță, toate lucrurile bune se vor aduna și ne vor face pe noi, oamenii, să renaștem, să credem în vise și noi începuturi. Așa că, să întâmpinăm cu bucurie acest anotimp, primind toată frumusețea și bucuria în sufletele noastre!"

 

Lasă un comentariu