Asociația ,,Micii eroi" - îmbrățișarea ideii de iubire totală pentru copiii speciali

Distribuie pe:

Din 6 martie, Asociația ,,Micii eroi" este încadrată în profilul asociațiilor non-profit. Asociația are formă legală, dar, în primul rând, are trupul și sufletul gemenilor mei, Gruia și Vladimir. Îi știți deja: gemeni născuți prematur în august 2014, ambii certificați cu handicap grav... Dar, una peste alta, luptători și eroi care au trecut prin două operații cardiace, trei operații pe creier, o operație cu laser la ochi, hernie inghinală, bilaterală, corectată chirurgical, hipoacuzie (surditate) protezată cohlear, zeci de crize epileptice a câte 40 minute una, internări în secțiile de Pediatrie, ORL, Cardiologie și Terapie intensivă de zeci de ori.

Întemeietorii acestei Asociații suntem noi, părinții, Ancuța și Marius Vitan, și prietena noastră, Mirela Moldovan.

Motivul acestei întemeieri este îmbrățișarea ideii de iubire totală pentru copiii speciali, fie că sunt ai mei sau ai altor părinți. Scopul principal al Asociației ,,Micii eroi" este înființarea unui centru de recuperare psiho-motorie pentru copiii de vârstă mică (0-7 ani), care, printr-o diagnosticare timpurie, tratare, urmărire temeinică de către kinetoterapeuți, psihologi, logopezi își pot depăși infirmitățile și se pot recupera, uneori, în totalitate. Scopul centrului de resurse și intervenție timpurie este unul foarte complex și voi reveni periodic cu completări. Din păcate, județul Mureș nu dispune de un astfel de centru de recuperare timpurie (există o fundație, dar eu, cu doi copii cu handicap grav, încă nu am primit răspuns că am fi primiți acolo). Și astfel, de doi ani și jumătate, ducem o bătălie financiară pentru a ne recupera copiii. Inițial am făcut-o pe cont propriu, plătind kinetoterapeuți să vină acasă, însă de trei luni sunt plecată cu ei la un spital de stat de recuperare medicală din județul Bihor: trei săptămâni în spital, trei săptămâni acasă, trei săptămâni în spital, trei acasă... Și tot așa... O viață!

Centrul de recuperare psiho-motorie din Târgu-Mureș ar avea un impact pozitiv atât asupra micilor suferinzi, cât și asupra familiilor lor. Experiența mea într-un spital de recuperare de stat este una chinuitoare: am fost spitalizată cu zece suflete într-un salon, fără chiuvetă sau priză în salon, cu baie în capăt de hol și trai la comun cu copii/adolescenți suferind de boli grave, paralizii cerebrale, retard psihic grav, crize de epilepsie, toate trăite pe viu și la comun.

Mulți v-ați oferit ajutorul punerii temeliei acestui centru: o puteți face gratuit, donând 2% din venit în cazul persoanelor fizice (Formularul 230 completat cu datele Asociației și ale dvs, semnat și depus la Finanțe), dar și 20% din impozitul pe venit în cazul firmelor.

În cazul în care credeți că Statul român are grijă de copiii cu nevoi speciale, vă voi șoca cu niște calcule, scrise cu sânge rece: Gruia (paralizie cerebrală, tetrapareză spastică, hidrocefalie cu shuntul ventriculilor peritoneal, strabism convergent) - COSTURI: 3 săptămâni la Centrul de recuperare ,,Mihai Neșu" Oradea cu un costum terapeutic unic în România - Therasuit: 1.800 lei sesiunea (din 4 în 4 luni, o viață!); chirie o lună în Oradea pentru acest tratament: 200 euro (centrul nu acordă cazare și masă pe durata tratamentului); ședințe zilnice de kinetoterapie: 50 lei/ședință; ședințe de logopedie: 50 lei/ședința; terapie ocupațională pentru captarea atenției, acuratețea mișcărilor: 50 lei/ședință; ochelari pentru strabism: 400 lei; cărucior special pentru susținerea coloanei vertebrale: 500 lei.

Vladimir (hipoacuzic implantat cohlear) COSTURI: baterii pentru dispozitivul extern: 300 lei/lună; cabluri și dispozitive pentru fixare pe ureche: 150 euro; logopedie zilnică: 50 lei/ședința.

Cu sinceritate, eu nu am făcut calculul total pentru că mintea mea de filoloagă nu face față la atâtea zerouri, iar sufletul meu de mamă nu mai vrea să aibă nopți albe.

Venitul părinților de copii speciali este unul de asistent personal: 1.000 și un pic + alocația dublă + încă 100 lei de la vreun serviciu de asistență socială.

Cum ne descurcăm?! PRIORITIZĂM totul, cu multă chibzuială.

Închei, spunându-vă, cu onestitate, că acești copii speciali, inclusiv ai mei, nu s-au născut pentru a fi recipientul carității dvs sau mila concetățenilor. Au fost niște copii doriți și născuți din foarte multă iubire, din sarcină atent monitorizată și cu toată speranța că vor fi niște copii viabili. Până la urmă, contez pe voi, prietenii mei, pe prietenii prietenilor mei, pe cunoștințele mele și pe cunoștințele cunoștințelor mele... Pe voi, cei fără putere financiară mare, notorietate națională sau internațională. Ajutorul /donațiile/sponsorizările pe care ni le oferiți vor fi pentru egalitate de șanse, demnitate și integrare în creșă, grădiniță, școală, loc de muncă.

P.S: Anule 2017, la început de an ți-am spus că vei fi al meu și că te voi personaliza cu acțiuni pline de speranță. Nu mă dezic de tine, deși continui să-mi arunci provocări dureroase, una mai mare decât alta. Dar pentru că sunt și prietenii mei de față și simt că am spatele acoperit, îți voi spune: „2017, TE VOI ÎMBLÂNZI, pe tine și anii care îți vor urma!" Ți-o promite o mamă de lei, gemeni lei!

Donează 2% pentru Asociația ,,Micii eroi" din Târgu-Mureș: BANCA TRANSILVANIA, CIF: 37152520.

Cont RON: RO93BTRLRONCRT0383118301

Cont EUR: RO43BTRLEURCRT0383118301.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1124933184282916&set=a.1027914520651450.1073741827.100002987348198&type=3&theater

Lasă un comentariu