În prezența episcopului de Oradea, Virgil Bercea, Comemorarea preotului PETRU MOLDOVAN (1931-1997)

Distribuie pe:

În dimineața zilei de duminică, 5 martie 2017, un mare număr de preoți, însoțiți de credincioși, așteptau în curtea bisericii greco-catolice „Adormirea Maicii Domnului" a Parohiei nr. IV din Târgu-Mureș. Clopotele au început să bată și cel așteptat a sosit. Era P.S. Virgil Bercea, episcop al Episcopiei de Oradea, originar din Județul Mureș, hirotonit preot greco-catolic, în clandestinitate, de către cel care a fost apoi mitropolitul cardinal Alexandru Todea (1912-2002). Un grup de copii l-a întâmpinat cu emoție și candoare, recitându-i versuri și oferindu-i buchete de flori. Preotul paroh Ioan Fărcaș, l-a primit cu Evanghelia și i-a urat bun venit, în numele clerului. Vizita acestuia se alinia vizitelor pe care predecesorii Mitropolitul Vasile Suciu, Mitropolitul Alexandru Nicolescu, P.S. Ioan Suciu le-au făcut în orașul Târgu-Mureș îna-inte de anul 1948, apoi cardinalul Alexandru Todea și cardinalul Lucian Mureșan, după decembrie 1989, când Biserica Greco-Catolică a ieșit din interdicția de aproape 50 de ani impusă de către regimul comunist. „Vă mulțumim că ne faceți bucuria și onoarea de a vă avea în mijlocul nostru acum, când comemorăm, cu solemnitate, 20 de ani de la trecerea în casa Tatălui Ceresc a părintelui nostru drag, Petru Moldovan, care a fost fondatorul parohiei noastre", a spus părintele paroh, continuând apoi: „Vă îmbrățișăm cu bucuria pe care numai Dumnezeu ne-o poate dărui atunci când frații de credință se întâlnesc pentru a-L celebra, în Euharistie, pe Cel ce ne unește: Isus Cristos, Lumina lumii."

Biserica a fost neîncăpătoare pentru a-i primi pe numeroșii credincioși ai parohiei, pe cei veniți din alte parohii târgumureșene precum și din parohii de prin satele Câmpiei Transilvane, să omagieze memoria preotului Petru Moldovan, pe care l-au iubit mult. În altar, la celebrarea Sfintei Liturghii, alături de P.S. Virgil, s-au aflat pr. dr. conf. Ioan Mitrofan, pr. dr. conf. William Alexandru Bleiziffer, pr. dr. Sorin Russu - profesor asociat, toți trei de la Institutul Teologic Greco-Catolic din Blaj, pr. Florian Guțiu - rectorul Institutului, pr. Nicolae Anușcă - director Caritas Blaj, pr. Dan Fodor - protopop de Târgu-Mureș, pr. Lobonțiu Alexandru - protopop de Iernut, pr. Octavian Russu - protopop de Luduș, pr. Ovidiu Comes, pr. Traian Olănescu, pr. Horia Bârsan, pr. Ioan Fărcaș - parohul local și pr. Iacob Măierean.

În predica ce a urmat la lectura din Evanghelia după Ioan 1 (43-51) P.S. Virgil și-a centrat expunerea pe întâlnirea fiecăruia dintre noi cu Dumnezeu. Cu toții trebuie să fim ca Natanail: fără vicleșug, cu inima deschisă, cu iubire și sinceritate. Nu trebuie să căutăm un Dumnezeu impersonal și să-i eliminăm pe semenii noștri. Ne găsim pacea și iubirea unul în altul, căci Dumnezeu este în toți. Pr. Petru Moldovan, comemorat la 20 de ani de la întoarcerea la Casa Tatălui, și-a stabilit o prietenie cu Domnul, pe veșnicie, bazată pe afecțiune, afinitate, altruism. La rândul Lui, Domnul ne respectă libertatea, are încredere totală în noi. P.S. Virgil a fost un bun prieten cu pr. Petru Moldovan, o prietenie adevărată, stabilită încă înainte de 1989, pe timpul cât Biserica Greco-Catolică era interzisă. A fost un prieten onest, de încredere, dispus să te susțină în încercări. Astfel de prieteni nu se uită niciodată, ei se roagă apoi pentru noi, din cer.

 Corul parohiei a fost pe măsura așteptărilor înalților oaspeți: în timpul liturghiei, cât și în timpul cuminecării unui mare număr de credincioși, a intonat cântări religioase care au ridicat valoarea evenimentului.

După încheierea liturghiei, a urmat parastasul pentru pr. Petru Moldovan, după care au avut loc câteva cuvântări. Despre personalitatea acestuia, așa cum a fost el cunoscut de către preoți și de către credincioși, au vorbit: pr. protopop de Târgu-Mureș Dan Fodor, pr. paroh Ioan Fărcaș, pr. dr. conf. Ioan Mitrofan, care a dat citire cuvântului trimis din Elveția de către familia Marianne și Palmerino Almonte, sponsori ai biserici și mari susținători ai părintelui Petru în misiunea pe care și-a asumat-o prof. dr. Virgil Oșan, prof. Dimitrie Poptămaș.

În încheierea evenimentului comemorativ, gazda, pr. Ioan Fărcaș, parohul Bisericii greco-catolice „Adormirea Maicii Domnului" a transmis mulțumiri P.S. Virgil Bercea, protopopilor, preoților și numărului mare de credincioși veniți să se roage împreună, omagiindu-l pe cel care a fost neobositul și iubitul preot Petru Moldovan.

 

Lasă un comentariu