Șezătoarea, un obicei străvechi, readus în actualitate

Distribuie pe:

Chipuri calde de mai toate vârstele din Sărmașu și localitățile din vecinătate: Sânpetru, Tușinu, Cătina și Frata, îmbrăcați în straie populare, unele dintre ele moștenite, cu o vechime de peste 200 de ani, ne-au introdus în atmosfera satului de altădată. Obiectele tradiționale românești, realmente cu accente de culoare locală care îți alină dorul de casa bunicilor, au întregit tabloul: perne, pături, preșuri, obicte de țesut și multe altele.

Inițiatoarea evenimentului, dna Dinuca Burian, a dorit să readucă atmosfera ce se țesea cu multe decenii în urmă, când oamenii formau o adevarată comunitate. Pe vremuri se organizau șezători pentru a petrece împreună serile lungi de iarnă, pentru a munci într-un mod plăcut și pentru a transmite tradiții, obiceiuri și deprinderi de viață și de muncă.

,,Pe vremuri, oamenii de la sat organizau o clacă, când un membru al comunității sau mai mulți aveau nevoie de ajutorul tuturor pentru a rezolva o problemă.Claca era un prilej de întâlnire a sătenilor. Fiecare contribuia voluntar pentru a le fi mai bine pe termen lung. Iarna se adunau acasă la un gospodar, mai multe fete,la gura sobei și la lumina unei lămpi acestea fie țeseau prosoape, torceau fuiorul de cânepă și caierul de lână, altele făceau mâncare. La clacă veneau și feciorii satului și în momentele de pauză aceștia scoteau fetele la joc popular, deoarece de regulă la clacă gazda aducea și lăutari. Cu acest prilej se înfiripau unele relații de prietenie care ulterior duceau chiar și la căsătorii" - a spus dna Dinuca Burian.

Dna Ani Teglaș, membru fondator al grupui folcloric ,,Graiul Câmpiei", i-a făcut o surpriză și l-a felicitat oferindu-i și un buchet cu flori din partea grupului folcloric ,,Graiul Câmpiei",cu ocazia împlinirii vârstei de 82 de ani, pe rapsodul popular Vasile Soporan, care deține trofeul Tezaur Uman Viu. De asemenea, Iuliu Praja, în calitate de manager al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, și dna Naznan Anna, consultant artistic al aceluiași Centrul Județean pentru Cultură, l-au felicitat pe artist, oferindu-i diplome, distincții și flori.,,În semn de recunoștere și înaltă prețuire pentru întreaga activitate depusă în slujba culturii tradiționale autentice românești" - a declarat Iuliu Praja, manager al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș. O distincție i-a fost oferită și din partea TTM, de către dl Mihai Teodor Nașca.

,,Prin prestația inegalabilului artist Vasile Soporan la această venerabilă vârstă, prin jocul popular și cântecele interpretate din zona de câmpie, mă simt onorată că aparțin comunității din această zonă,din Sărmășel-Gară. M-aș bucura ca în țară să mai fie și alte femei cu suflet mare cum este dna Dinuca, care să invite astfel de personalități inegalabile ale culturii și folclorului românesc. Felicitări tuturor, iar pentru toate femeile un gând bun cu sănătate și împliniri personale și profesionale" - a spus Ani Teglaș, membru fondator al grupui folcloric ,,Graiul Câmpiei".

Grupul folcloric ,,Astea-s Ibăștencele" a readus în fața celor prezenți obiceiurile șezătorii, specifice zonei de munte, pe care o reprezintă - din comuna Ibănești. Prin cântecele, glumele și snoavele prezentate au delectat auditoriul.

Astfel, s-a împletit jocul cu voia bună.Cântecele și jocul popular au fost la loc de cinste. Întreaga atmosferă a fost încărcată de frumusețea costumelor populare, de decorul frumos amenajat și de bucatele tradiționale,transformând pentru un timp sala într-o casă țărănească.

 

Lasă un comentariu