CNA impune noi măsuri pentru protecția minorilor de conținutul emisiunilor audiovizuale!

Distribuie pe:

Din 26 martie 2017, va intra în vigoare Decizia nr. 63/2017 a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), publicată în Monitorul Oficial nr. 141, din 24 februarie a.c., prin care sunt aduse mai multe completări codului de reglementare a conținutului audiovizual, în sensul protejării minorilor de producții cu caracter trivial, vulgar sau obscen (ansamblu de imagini, sunete, cuvinte, gesturi sau comportamente imorale, indecente, licențioase, sexuale explicite ori sugerate, care prin semnificația lor aduc ofensă pudorii, precum și orice alte forme de manifestare indecentă).

Totodată, nu vor putea fi difuzate reconstituiri de infracțiuni, abuzuri sau evenimente dramatice în care sunt folosiți minori, interviuri și declarații ale minorului în vârstă de până la 14 ani în legătură cu evenimente dramatice, din comunitate sau din familie, la care acesta a fost martor, precum și interviuri și declarații în care minorului îi sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau care îi depășesc puterea de judecată.

Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani acuzat de comiterea unei infracțiuni sau victimă a unei infracțiuni ori abuz fizic, psihic sau sexual poate fi prezentat în programele de știri, în emisiuni de dezbateri sau reportaje audiovizuale, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: existența consimțământului scris al acestuia, existența prealabilă a consimțământului părinților sau al reprezentantului legal, în formă scrisă, asistarea pe parcursul transmisiei sau al înregistrării de către un părinte ori de către reprezentantul legal, respectiv de către avocat în cazul cercetării penale sau arestării, însă nu de către părintele presupus autor al abuzului. De asemenea, vor fi eliminate orice elemente care pot conduce la identificarea minorului.

În cazul minorului cu vârsta de peste 16 ani acuzat de comiterea unei infracțiuni, sunt necesare acordul explicit al acestuia, scris sau înregistrat, și asistarea sa de către avocat în situația în care este cercetat penal, reținut sau arestat, iar în cazul minorului cu vârsta de peste 16 ani care este victimă sau martor la comiterea unor infracțiuni ori care a fost abuzat fizic, psihic sau sexual, sunt necesare acordul explicit al acestuia, scris sau înregistrat, și eliminarea oricăror elemente care pot duce la identificarea mino-rului, la solicitarea acestuia, a părinților sau a reprezentantului legal.

Dacă măsurile amintite intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial, mai există una care se va aplica doar după 6 luni, și anume aceea care interzice folosirea în publicitate a minorilor cu vârsta între 3 și 15 ani pentru încurajarea consumului de alimente. 

Lasă un comentariu