DIN BILANȚUL MINISTERULUI PUBLIC PE ANUL 2016

Distribuie pe:

În prezența președintelui Klaus Iohannis, a ministrului Justiției și a reprezentanților Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și a procurorilor cu funcții de conducere din unitățile de parchet din teritoriu, marți, 7 martie 2017, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a prezentat Raportul de activitate a Ministerului Public pe anul 2016.

Doar 89% din posturile de procurori sunt ocupate

În expunerea sa, procurorul general a arătat că, din cele 2.972 de posturi de procuror prevăzute în schema de personal, în anul 2016, au fost ocupate doar 2.650 de posturi, ceea ce reprezintă un procent de 89%.

„Deși gradul de ocupare a posturilor este apt să asigure o funcționare normală a Ministerului Public, mai multe parchete de pe lângă judecătorii au funcționat temporar cu un singur procuror sau chiar fără niciun procuror titular, fiind necesară o reformă de eliminare a parchetelor neviabile. Una din soluții a fost delegarea unor procurori, inclusiv pe funcțiile de conducere, pentru asigurarea continuității activității. Majoritatea procurorilor sunt la vârsta maturității profesionale, media fiind de 42 de ani.

Datele statistice relevă că media dosarelor de soluționat pe procuror este profund disproporționată între parchete, cu volum diferit de activitate. Spre exemplu, la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii variază de la 3.451 dosare la Vișeu de Sus, la 328 dosare pe procuror la Orșova. Pentru a echilibra aceste decalaje majore, conducerea Ministerului Public a adoptat soluția preluării unor categorii de dosare de către parchetele ierarhic superioare", a precizat procurorul general.

32 de copii au fost uciși de părinții lor!

Conform Raportului, în ultimii zece ani, au crescut cu 27% infracțiunile contra persoanei, ceea ce denotă faptul că societatea românească devine tot mai violentă. În aceeași perioadă, numărul inculpaților trimiși în judecată pentru violență în familie a crescut cu... 336%, tot mai mulți dintre aceștia fiind minori.

În anul 2016, 34 de copii au fost victime ale infracțiunii de omor săvârșite de părinții lor; 44 de minori au fost violați de unul dintre părinți; 32 de copii au fost victime ale infracțiunii de rele tratamente aplicate minorilor de către părinți; 30 de copii au fost victime ale omorului săvârșit de un frate sau o soră; 32 de soți sau soții au fost omorâți de soț (soție) și 22 de părinți au fost omorâți de copiii lor!

„Aceste date statistice ne obligă la reflecție, violența intrafamilială fiind un fenomen extrem de îngrijorător!", consideră Augustin Lazăr.

Mai sunt de soluționat... 1.117.702 de dosare!

În anul 2016, au fost soluționate 569.673 cauze, reprezentând 32,1% din totalul cauzelor de soluționat (1.776.216).

„Numărul dosarelor rămase spre soluționare la sfârșitul anului 2016 a fost de 1.117.702 (față de 1.095.394, în 2015). În materia operativității soluționării cauzelor, este de remarcat că aproximativ jumătate din acestea au fost soluționate în mai puțin de 6 luni de la sesizare. Exigența procurorilor a determinat scăderea cu aproximativ 5% față de anul precedent a ponderii soluțiilor de renunțare la urmărire penală în numărul total de cauze soluționate, altfel decât prin trimiterea în judecată.

Analizând calitatea urmăririi penale desfășurate în cursul anului 2016, remarcăm că numărul inculpaților achitați definitiv în anul 2016 a scăzut semnificativ față de anul 2015, înregistrându-se 809 inculpați achitați definitiv, din care 118 prin dezincriminarea faptei.

În plus, din totalul achitaților definitiv, doar 30 au fost arestați preventiv (cu 25% mai puțin față de 2015), iar ponderea achitaților definitiv față de totalul inculpaților trimiși în judecată în 2016 a fost de 1,3%. Restituirile dispuse de instanțe reprezintă doar 0,46% din trimiterile în judecată", se arată în Raport.

1.652 de corupți au fost trimiși în judecată

În cursul anului 2016, pentru infracțiuni de corupție au fost trimiși în judecată 1.652 de inculpați persoane fizice, din care 925 de către Direcția Națională Anticorupție.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 509.028 plângeri (cu 2% mai mult față de 2015), din care au fost soluționate 435.746 de plângeri, cu o pondere de 85,6%.

Numai la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au fost primiți în audiență 2.234 de cetățeni, cu 41,4% mai mult decât în anul 2015.

„Pentru Ministerul Public, anul 2016 a fost unul de mare angajament, pe mai multe planuri. Alături de instanțele judecătorești, parchetele au exercitat autoritatea judecătorească, reprezentând interesele generale ale societății, apărând ordinea de drept și drepturile și libertățile cetățenilor.

Ministerul Public a contribuit la disciplinarea conduitelor, impunând standarde de conduită europeană, mai ales pentru funcționarii publici", a concluzionat procurorul general, Augustin Lazăr. 

Lasă un comentariu