Nota de plată a majorării salariilor pentru bugetari, suportată de mediul privat!

Distribuie pe:

După ce ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat dublarea salariilor de până în 4.000 de lei ale bugetarilor, antreprenorii și managerii de firme din România, reuniți în organizația „Romanian Business Leaders" (RBL), i-au adresat, marți, 7 martie 2017, o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu, în care își exprimă îngrijorarea că tot ei vor suporta nota de plată a majorării salariilor promise bugetarilor.

„Încercați pentru un minut să vă puneți în pielea unui antreprenor sau manager din România. Ca să vă ușurăm acest exercițiu, iată cum se văd lucrurile din teren. Aveți în mâini cel mai fragil buget din Uniunea Europeană. România are cea mai mică pondere a veniturilor publice în PIB (24,7%) și este foarte probabil ca veniturile bugetare să se prăbușească din 2018, odată cu eliminarea cotei unice de impozitare a veniturilor. Adică, tocmai principalul motiv pentru care companiile investesc astăzi în România.

La firul ierbii, înseamnă că ne obligați să avem grijă de angajații noștri într-un mod nociv pentru ei. Când afacerile devin nesustenabile, locurile de muncă ale acestor oameni sunt puse în pericol. Iar cel mai recent exemplu a venit chiar astăzi. Or noi, antreprenorii și managerii, știm cel mai bine cum să ne motivăm angajații. Oricum suntem astăzi într-o piață a muncii dificilă și știm cât de greu este să îi păstrăm în companiile noastre. În niciun caz, nu avem nevoie de piedici suplimentare și de reguli schimbate în timpul jocului.

Fără îndoială, susținem creșterea salariilor în sectorul public, ca mod de a atrage buni profesioniști. Dar nu puteți crește salariile, dacă vă uitați sincer la performanța din sistemul public. Suntem primii suporteri ai creșterii salariilor bugetare, cât timp vin cu evaluarea performanței, scăderea personalului bugetar și încadrarea într-un buget fix total.

Astăzi, în România, muncesc 5,2 milioane de oameni. Aproape jumătate (2,5 milioane de angajați) lucrează în firme private românești, dar au cel mai mic salariu mediu (1.500 de lei). În același timp, în sectorul bugetar lucrează 1,2 milioane de oameni, care câștigă un salariu mediu de 2.300 de lei!

Prin legea salarizării unitare pe care o promovați zilele acestea, media salariului în sectorul public urmează să urce cu 56%.

Și atunci, vă întrebăm: Cum aveți grijă, de fapt, de soarta plătitorilor de taxe din România, din ai căror bani plătiți salariile promise? Ați afirmat public că aveți grijă de antreprenorii autohtoni. Ne întrebăm dacă nu cumva chiar ei vor plăti factura", se arată în scrisoarea deschisă a RBL, organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011.

Lasă un comentariu