„Transilvania... Pământ Românesc"

Distribuie pe:

„Transilvania.... prin piețele lumii îmi vine să strig / - câteodată și strigarea e necesară - Transilvania nu e o pierdere, nu e câștig, /Transilvania este și rămâne o țară! ea ne-a fost dată, nu de curând, / aici, sub tăriile-acestea albastre / numai dumnezeu știe de când / sunt baladele și doinele noastre... prietene drag, vecine ce-mi ești, / lasă deoparte gândul rebel, / nu mai e vreme de patimă și ură, / vinul e gata și pâinea la fel / pentru singura, dreaptă cuminecatură... prin piețele lumii îmi vine să tac, / - adeseori și tăcerea e necesară - / cu adevărul acesta aș vrea să te împac: / Transilvania este și rămâne în țară!"

NICOLAE NICOARĂ-HORIA - poet

***

„Dar, domnilor! Mi-e rușine să fiu român! Dar ce fel de român? Român, care vrea a-și însuși monopolul patriei, privilegiul patriotismului și-al naționalităței - așa român de paradă mi-e rușine să fiu. Naționalitatea trebuie să fie simțită cu inima și nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte și se respectă adânc se pronunță arareori! Hebreii (evreii) cei vechi n-aveau voie să pronunțe numele Dumnezeului lor! Iubesc poporul românesc fără a iubi semidocții și superficialitățile sale!".

MIHAI EMINESCU (1850 - 1859), „poet nepereche"

***

„Istoria patriei trebuie să fie, și a fost totdeauna cartea de căpetenie a popoarelor și a fiecărui om îndeosebi pentru fiecare stare; fiecare profesie află în ea regula de purtare, sfat la îndoielile sale, învățătură la neștiința sa, îndemn la slavă și la faptă bună. Trebuința istoriei noastre ne este neapărată pentru ocrotirea drepturilor noastre împotriva națiilor străine. Neavând istorie fieștecare popor dușman ne-ar putea zice cuvintele domnului Aaron: „Începutul cel ai este necunoscut, numele cel porți nu este al tău, nici pământul pe care locuiești..."

MIHAIL KOGĂLNICEANU (1817-1891), om politic, istoric, orator, scriitor român

P.S. Să vezi și să nu crezi ce debitează unii „nărozi" autohtoni după cum ar spune „Nea Mărin miliardarul"! Un parlamentar român, dintr-o formație fripturistică care se pretinde a salva România, spunea zilele trecute că el este de acord cu „autonomia Ardealului"!!?? Măi, coate goale, mațe fripte, cum ar spune Caragiale: cum ai aterizat în Parlamentul României? Cum vrei tu să salvezi România dacă cedezi o parte din ea? Cred eu și nu este numai părerea mea, ci a tuturor românilor care iubesc România mare, că tu ar trebui în primul rând să te salvezi de prostia în care te găsești și... poate fac acest lucru și confrații tăi de gândire apatridă.

„1001 cugetări" vol. XII

Lasă un comentariu