LUCREȚIA CADAR - UN PRIMAR MODEL

Distribuie pe:

Comuna Deda, situată la poalele Munților Călimani, la ieșirea râului Mureș din Defileul Toplița- Deda și străjuită de impunătorul obiectiv turistic din zonă, Scaunul Domnului, este o oază de liniște, o localitate în permanentă dezvoltare, cu aproximativ 4.500 de locuitori, oameni harnici și gospodari, dar și cu o administrație interesată permanent de noi investiții.

Edilul urbei, la al patrulea mandat, dna Lucreția Cadar, tenace și perseverentă, riguroasă cu propria-i persoană, făcând un remember al evoluției și continuității sale, este mulțumită și se simte împlinită.

,,Din anul 2004, în calitate de primar al comunei, m-am considerat un factor de stabilitate, de progres și de echilibru, atât de necesar pentru schimbările ce vor avea loc în Deda.

Femeie fiind, am fost privită cu scepticism, cu neîncredere, la început. În scurt timp însă acest lucru s-a spulberat, având experiența a 22 de ani de muncă de contabilitate, a 3 ani în administrație, ca primar al comunei Rușii-Munți, în perioada 1987-1989 și a 4 ani ca viceprimar, între anii 2000-2004, chiar în comuna Deda, dovedind că m-am integrat bine și repede în noua muncă de o mare responsabilitate.

Astfel, în septembrie 2004, la numai 3 luni de la instalare am început renovarea din temelii a sediului Primăriei Deda, urmând ca în septembrie 2005 să inaugurăm sediul nou, care și astăzi este cartea de vizită a comunei. De atunci și până în prezent, în 12 ani, comuna Deda are o bază materială pentru sport, bază sportivă, sală de sport, teren de fotbal cu gazon artificial, dar și 2 echipe de fotbal de juniori, dovedind astfel interesul pentru sport. Căminele culturale, școlile din satele: Filea, Bistra-Mureșului, Bistra Vale, Pietriș și Liceul Deda asigură desfășurarea unui învățământ de calitate, dar și o activitate culturală cu 3 ansambluri artistice: Ghiocelul- Bistra Mureșului, Cununa Călimanilor- Deda și Ecoul Călimanilor - Pietriș, care transmit obiceiurile și portul popular al comunei, generațiilor viitoare.

Drumurile asfaltate în procent de 90%, rețeaua de canalizare de 11 km în Deda și stația de epurare, rețeaua de apă potabilă în toate satele, parcurile, piața din Deda, capelele și bisericile din comună întregesc zestrea edilitar-gospodărească.

Ceea ce în alți 50 de ani nu s-a făcut pentru Deda, un Consiliu local, colectivul primăriei Deda, instituțiile din comună, într-o bună colaborare cu mine, în calitate de primar,am reușit să schimbăm din temelii comuna. Nu este ușor într-o lume a bărbaților să te menții. Însoțită de dorința de bine, de seriozitate, de exemplul personal, de respectarea cuvântului dat, am reușit să răzbat în ciuda răutăților, a invidiei , în unele cazuri și să câștig respectul majorității colaboratorilor și al cetățenilor din comuna mea dragă și voi continua cu multe alte realizări de investiții în 2017-2020.

Mă cosider un om împlinit pe plan profesional, pe plan familial, de asemenea, cele două fete ale mele lucrează în învățământ și energia necesară mi-o iau de la cei 5 nepoți: Daria, Darius, Ioachim, Ștefania, Miruna. Îmi doresc să am sănătate, să-mi duc al patrulea mandat de primar la bun sfârșit și să mă bucur de anii în care am adunat roadele vieții mele."

 

Lasă un comentariu