In memoriam - Preoteasa învățătoare Cătălina Chiorean - doi ani de la trecerea în eternitate

Distribuie pe:

Învățătoarea Cătălina Chiorean s-a născut la ceas de toamnă ruginie, la 17 octombrie 1948, în Cozma, din părinții Izidor și Maria Borșa. Din familie a primit și cele dintâi învățăminte de viață precum și o educație aleasă, curată și sănătoasă. Școala generală o face în satul natal, liceul la Reghin, continuând cursurile la Institutul pedagogic de învățători din Cluj-Napoca, orașul de marcă al intelectualității ardelene, primind Diploma de învățător nr. 1250/1969. Calificările obținute în timpul profesării misiunii de dascăl au fost: Definitivatul - 1972 , Gradul II - 1977, încheind cu Gradul I în anul 1998 susținând tema: Tradiții de Crăciun și implicarea elevilor.

Activitatea didactică a început-o după terminarea Liceului uman din Reghin, ca învățătoare suplinitoare în Urisiul de Jos, în anul școlar 1966 - 1967, iar după terminarea Institutului pedagogic de învățători din Cluj-Napoca, respectiv în anul 1969, este angajată ca învățătoare la Școala Generală Cozma până la terminarea anului școlar 1971 - 1972.

În anul școlar 1972 -1973 este angajată ca învățătoare la Școala Generală Batoș pentru a fi împreună cu soțul ei, tânărul părinte, Chiorean Vasile, care-și începe misiunea preoțească în această unitate tot în anul 1972 luna august.

Din anul școlar 1973 - 1974 își continuă activitatea la Școala Generală Dedrad până în vara anului 1990 când se transferă ca învățătoare la Școala Generală nr. 7 din Reghin - Iernuțeni, funcționând până în anul 2000, când se pensionează la cerere, întrunind toate condițiile cerute de Legea învățământului de la acea vreme.

S-a bucurat de o pensie modestă de dascăl, la un moment dat micșorată cu 25%, găsind resurse pentru a duce o viață modestă în cultul rugăciunii și al muncii după putere, având un suflet mare, dar o inimă din ce în ce mai slabă, inimă care s-a oprit în după-masa zilei de 7 martie 2015, între orele 17 și 18, în timp ce soțul ei, părintele Vasile, era la Vecernie.

A dus o viață modestă alături de soțul ei iubit, conviețuind împreună 43 de ani și mai făcându-și multe planuri de viitor care s-au năruit cu totul pe neașteptate. A adus pe lume trei copii: Chiorean Vasile - Cătălin, azi preot în Reghin la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din cartierul Făgăraș, Chiorean Claudiu - Dorin, preot doctor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului" și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din Reghin - Iernuțeni și inspector școlar la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, și Chiorean Marius - Nicolae, licențiat și el în teologie.

Ca învățătoare și preoteasă a avut un scop nobil de a sluji lui Dumnezeu și generațiilor tinere de elevi, și de a-și educa cei trei copii în spiritul credinței și al dragostei față de muncă, primind în schimb de la Dumnezeu patru nepoței: Chiorean Andrei și Ștefana, frați, Chiorean Iustin, care a petrecut cel mai mult timp cu bunica, și Chiorean Radu - Mihai, pe care i-a iubit nespus de mult și care i-au răspuns cu aceeași dragoste.

Toți anii de activitate ai distinsei doamne învățătoare Cătălina Chiorean au fost dominați permanent de seriozitate, acrivie pentru nobila misiune la care a fost chemată, și anume aceea de luminare a poporului, transmitere de învățăminte tinerelor generații, formarea personalităților și caracterelor celor care reprezintă societatea de mâine, lucruri greu de realizat și care atrag o maximă responsabilitate.

Numele doamnei preotese Cătălina Chiorean este sinonim cu iubirea de oameni și de frumos, cu generozitatea și înțelegerea între oameni. Cartea vieții domniei sale este foarte bogată în învățăminte și atitudini adânc grăitoare. Cinstind și omagiind vasta personalitate a doamnei Cătălina Chiorean, înfățișăm aici exemplul unei vieți de muncă și demnitate, pilduitor pentru toți cei din jurul domniei sale, care au cunoscut-o, au iubit-o și au apreciat-o la justa sa valoare.

Din întreaga activitate a doamnei învățătoare Cătălina Chiorean, reiese imaginea pilduitoare a unei vieți de om, trăită în necontenită și stăruitoare muncă. Doamna Cătălina Chiorean a intrat pe ușa istoriei ca o învingătoare, scriind, totodată, cu sufletul, cu viața și cu faptele sale mărețe, pagini de o neîntrecută frumusețe, care se vor impune posterității ca o comoară scumpă, vrednică să fie păstrată și cinstită.

Aducând prin aceste cuvinte un profund omagiu de prețuire doamnei preotese Cătălina Chiorean, cred că mă aflu în asentimentul tuturor celor care au cunoscut-o, deoarece cu toții ne-am adăpat din vistieria bogată a dragostei, bunătății și înțelepciunii sale și am trăit adeseori în prezența domniei sale moment memorabile. Sunt convins că doamna Cătălina Chiorean, prin viața și activitatea sa, a fost și rămâne un model mereu prezent, cu adevărat vrednic de urmat, pentru toți cei care au cunoscut-o. Pentru noi toți, domnia sa se impune ca o figură înălțătoare care radiază permanent lumină și căldură. Domnia sa se impune prin seriozitate, talent, înțelepciune, prietenie ș.a. Ne-a copleșit pe toți cu vorba sa caldă, cu zâmbetul său unic, cu prietenia sa dezinteresată, cu credința permanentă și fermă în triumful binelui, al frumosului, al omeniei și gândului bun. Având alese calități sufletești și intelectuale, s-a identificat întru totul cu munca sa, care s-a desfășurat pe multiple planuri, luminând, îndemnând, mângâind sufletele tuturor, celor care au cunoscut-o, cu vocea sa caldă și prietenoasă.

Doamna Cătălina Chiorean a îndeplinit, cu un succes deosebit, în tot timpul zilelor vieții sale, mai multe meniri, de mamă, soție, bunică, preoteasă, învățătoare și cred că și altele încă. Toate acestea le-a îndeplinit la superlativ, de aici reiese imaginea luminoasă a omului-model care trebuie să se impună în societatea românească ca un reper demn de urmat. 

Lasă un comentariu