În dialog cu Gheorghe Vanga, președintele Societății Culturale „Miorița" din Târgu-Mureș

Distribuie pe:

L-am cunoscut pe domnul Gheorghe Vanga, așa cum l-au cunoscut mii de mureșeni, în mijlocul reprezentanților folclorului românesc mureșean, între copii și între straie străvechi. Un om pentru care tradiția, obiceiurile și trecutul sunt sfinte. Devenit un punct de reper, Ansamblul Artistic Miorița, condus cu înțelepciune de domnul Grigore Vanga, merită o atenție deosebită atât din partea mureșenilor, cât și din partea autorităților locale, care au și o datorie morală de a susține valorile românești. E greu să descrii viața unui om, mai ales atunci când omul trăiește prin cultură și pentru cultură.

- Domnule Grigore Vanga, sunteți președintele Societății Culturale Miorița din Târgu-Mureș, iar din această poziție ați oferit mureșenilor multe bucurii cu ocazia fiecărui eveniment special. Acum, în prag de primăvară, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu" din Târgu-Mureș, cu ocazia zilei de Dragobete, mureșenii au admirat un spectacol folcloric deosebit organizat de dumneavoastră. Cum credeți că a fost primit acest spectacol?

- Da, de Dragobete am organizat un spectacol la Centrul Cultural „Mihai Eminescu" cu Ansamblurile Artistice ale Societății Culturale Miorița, cu soliști vocali, printre care și doamna Leontina Pop. Spectatorii au aplaudat la scenă deschisă dansurile din zona județului Mureș, dansuri de pe Valea Mureșului, de pe Valea Gurghiului, a Târnavelor, a zonei de Câmpie, dar și din Maramureș și din Moldova. Societatea Culturală Miorița a prezentat mai multe dansuri care au reprezentat toate zonele mari folclorice ale țării. Au fost prezente și ansamblurile artistice de copii: Românașii, Mugurașii și soliștii vocali: Alexia Stan, Maria Cristina Simon, un nume cu mult succes în rândul iubitorilor de folclor. Un succes deosebit a avut și doamna Leontina Pop, solistă de referință a cântecului românesc, care a ridicat sala în picioare prin cântec, prin cuvânt și prin dăruirea și dragostea dânsei pentru folclor.

- Sunteți înconjurat de oameni de o valoare inestimabilă, oameni care prin pasiunea și dedicarea dânșilor transmit comorile poporului român. Considerați că este suficientă dăruirea oamenilor de cultură în mărețul demers pe care vi l-ați asumat?

- Alături de Leontina Pop, de Dorina Oprea, de Ciprian Istrate, așteptăm oameni, instituții, care sunt plătiți de Statul Român să păstreze, să promoveze și folclorul românesc. Sunt și la Târgu-Mureș oameni care iau bani, salariu de la Statul Român pentru promovarea folclorului românesc. În multe județe din țară, acolo unde folclorul este promovat de instituțiile de cultură funcționează pentru români dumnezeiește, acolo unde activează lideri ai folclorului. La noi în județ, folclorul nu este apreciat așa cum se cuvine. Sunt județe precum: Sibiu, Cluj, Sălaj, Baia Mare, și altele, în care moștenirea poporului român este transmisă generațiilor următoare cu dragoste, dar, și cu susținere financiară, din partea celor îndrituiți. De aceea, aduc mulțumiri doamnei Leontina Pop pentru tot efortul pe care-l depune pentru folclorul românesc.

- Trăiți pentru cultură iar mâhnirea dumneavoastră este și a mureșenilor iubitori de folclor, simțiți că multiculturalitatea este promovată în mod excesiv, simțiți că tradițiile ce ne definesc ca popor sunt își pierd însemnătatea? Ce v-a determinat să organizați acest spectacol?

- Da, am hotărât să organizez un spectacol de Dragobete pentru că este timpul să revenim la sărbătorile românești vechi de peste 2000 de ani. Am preluat toate sărbătorile străinilor, dar am uitat de cele românești… peste timp Dumnezeu ne va bate. Nu îmi explic, mă întreb: chiar nu mai este nimic bun în folclorul, în tradiția românilor, ne-am uitat trecutul, nu mai valorează nimic pentru noi sau pentru urmași?

- Ansamblul Artistic Miorița a purtat în toată lumea toată moștenirea artistică a românilor. Știm că ați arătat lumii bogăția culturală a românilor, ați bucurat inimile spectatorilor, dar cred că ar fi frumos să ne descrieți, cum ați deschis granițele țării?

- Cu Ansamblul Artistic Sireagul-Azomureș și cu Ansamblurile Artistice Miorița, Românașii Junii Cetății, Mugurașii, Dor Mureșan, Izvorașul și altele am organizat peste 100 de turnee artistice la Festivaluri Internaționale de folclor și am văzut peste tot în lume, în S.U.A., în Anglia, în Germania, în Italia, în Spania, în Turcia, în Grecia, în Cehia, în Franța, în Bulgaria sau în Ungaria, cum este respectat folclorul.

- Considerați că aici, la noi acasă, folclorul nu mai este apreciat, așa cum s-a întâmplat cu multe alte domenii?

- Acum e timpul pentru alte priorități, pentru alte sărbători, ale altor națiuni, nu vreau să fiu rău, dar să nu uităm de folclorul românesc! Cel puțin la Târgu-Mureș, face parte din trăirea românească, poate cei responsabili vor acorda atenția cuvenită. Noi, ansamblurile artistice ale Societății Culturale Miorița am urcat pe scenă de Dragobete într-un spectacol ales, un spectacol de suflet și, în continuare, vom duce mai departe tradițiile românești.

- Așteptăm noi proiecte ale Ansamblului Artistic „Miorița", poate Ziua de 8 Martie?

- Profit de această ocazie să vă spun că ziua de 8 Martie la Centrul Cultural „Mihai Eminescu" a fost sărbătorită cu mare fast. A fost un spectacol în care zece ansambluri artistice de copii din școlile din Târgu-Mureș au încântat publicul cu dansuri populare și moderne, cu cântece de folclor, muzică clasică și ușoară. A fost un spectacol dedicat zilei mamelor. Am putut vedea ce se petrece în școlile din Târgu-Mureș, am văzut dascăli care împreună cu elevii și cu părinții au sărbătorit această zi. Este minunat că în Târgu- Mureș părinți, copii se pregătesc în cadrul Societății Culturale „Miorița", se pregătesc pentru a duce mai departe tradiții și obiceiuri românești. Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Mureș pentru sprijinul acordat în promovarea acestui eveniment, onorat cu prezența la spectacol a domnului inspector școlar Constantin Bogoșel, și nu în ultimul rând, moderatorului, iubitului nostru actor mureșean, Liviu Pancu.

- Vă mulțumim domnule Grigore Vanga, vă mulțumim pentru tot efortul depus în promovarea tradițiilor, obiceiurilor românești și, alături de mine, cred că și mureșenii sunt mândri că îi reprezentați.

Un om între oameni, un om care dorește ca munca să-i fie sprijinită, apreciată de semeni, un om care trăiește prin cultură, pentru cultură, pentru cei din jur, un om pentru care trecutul este călăuză. Un om care așteaptă ca trezirea poporului să se manifeste și în domeniul culturii. Iubindu-ne trecutul, învățăm să mergem mai departe cu demnitate spre un viitor luminos.

Lasă un comentariu