NOUTĂŢI PRIVIND DISTRIBUIREA BILETELOR DE TRATAMENT

Distribuie pe:

- Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei de Pensii Mureş -

- Când va începe distribuirea biletelor de tratament balnear la Casa Judeţeană de Pensii Mureş?

- Deja, Casa Judeţeană de Pensii Mureş a început distribuirea celor 59 de bilete pentru seria 1, având datele de intrare în zilele de 10 - 13 martie 2017, în staţiunile Buziaş, Covasna, Olăneşti, 1 Mai, Amara, Bizuşa şi Geoagiu.

În aceste staţiuni, beneficiarii se pot trata de afecţiuni cardio-vasculare, digestive şi reumatismale, conform indicaţiilor medicale stabilite pentru fiecare beneficiar. Cererile înregistrate până acum pentru perioadele şi staţiunile menţionate vor fi repartizate chiar în aceste zile.

Precizăm că în unităţile de tratament balnear unde avem repartizate bilete în prezent, aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), prin Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, s-au continuat programele de investiţii şi modernizări. Astfel, s-au pus în funcţiune baze noi de tratament, restaurante şi spaţii de cazare de confort superior. Există aparatură medicală de înaltă tehnologie şi personal medical calificat, s-a reclasificat o parte însemnată din locurile de cazare la o categorie superioară de confort, s-a creat acces la resursele naturale - mofete, ape termale, ape minerale etc. - aşa încât, în anul 2017 calitatea serviciilor oferite beneficiarilor biletelor de tratament balnear în aceste unităţi va fi substanţial îmbunătăţită.

- Există reguli noi pentru biletele de tratament distribuite de casele de pensii?

- Modalităţile de acordare, de distribuire şi de decontare a biletelor de tratament balnear sunt stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 82, din 2 martie 2017, şi prin Ordinul nr. 129, din 7 martie a.c., al preşedintelui CNPP.

Criteriile pe baza cărora se acordă biletele pentru tratament balnear în anul 2017, precum şi nivelul contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor şi a pensionarilor sunt aproximativ aceleaşi ca şi în 2016, dar sunt şi câteva noutăţi.

Din acest an, pot beneficia de bilete de tratament balnear şi pensionarii stabiliţi în străinătate, care se află în evidenţa caselor teritoriale de pensii din ţară. Aceştia vor anexa la cererea de acordare a biletului, în locul talonului de pensie, o adeverinţă eliberată de casa de pensii, care va cuprinde drepturile de pensie din sistemul public de pensii din România.

Totodată, au fost actualizate tranşele de venituri în baza cărora se calculează punctajele pentru fiecare cerere, ca urmare a creşterii nivelurilor stabilite de lege pentru indemnizaţia socială (pensia minimă) - 520 lei de la 1 martie 2017, faţă de 400 lei în 2016 - şi pentru câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 3.131 lei în 2017, faţă de 2.681 lei în 2016.

Modelul cererii de acordare a biletelor de tratament balnear este acelaşi şi îl puteţi accesa la sediul instituţiei sau pe site-ul CJP Mureş.

Durata sejurului pentru un bilet de tratament (în seriile contractate cu staţiunile şi unităţile de cazare) este tot de 16 zile, din care tratamentul balnear este de 12 zile. Pentru anul 2017, tariful maxim acceptat este de 1.388 lei pe bilet la categoria două stele şi 1.452 la trei şi patru stele. Durata unei serii este de 16 zile, iar preţul biletului va cuprinde şi tariful pentru 12 zile de tratament.

- Pentru celelalte staţiuni, când se vor elibera bilete de tratament?

- Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 82, numărul biletelor acordate prin unităţile de tratament balnear care sunt proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice este 56.394 locuri repartizate pe 18 serii de trimitere, din care judeţul Mureş va beneficia de 1.183 de bilete.

La acestea, se vor adăuga bilete de tratament balnear ce vor fi contractate în perioadele următoare cu ceilalţi operatori economici, în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017. După finalizarea licitaţiei de achiziţie a acestor bilete de tratament de la operatorii economici, vom primi şi biletele alocate judeţului Mureş, ca şi în anii trecuţi, în staţiunile balneoclimaterice de interes naţional şi local (Sovata, Felix, Herculane, Covasna, Tuşnad, Vatra Dornei etc.)

Toate prevederile legale, normativele, criteriile de repartizare şi alte informaţii despre staţiuni şi hoteluri vor fi publicate pe site-ul instituţiei noastre, ca şi în anii trecuţi (la adresa www.cjpmures.ro), iar personalul de specialitate oferă permanent toate informaţiile necesare celor interesaţi.

Lasă un comentariu