De vorbă cu... părintele Arsenie Boca!

Distribuie pe:

„Prin tot ceea ce vă învăţ, vreau, de aici, să vă ridic puţin mintea la preţul pe care-l aveţi voi, să vă ridic mintea la valoarea pe care o aveţi îngropată în ţarina trupului vostru, şi pe care rogu-vă să o dezgropaţi şi s-o scoateţi la lumină, ca să faceţi lucrările lui Dumnezeu, ca să fiţi odihnă, nu muncitori, chinuitori (ai lui Dumnezeu). Mereu am crezut în această valoare a omului, nu aceea pe care o vedem noi, cu ochii închişi, ci valoarea pe care ne-a dat-o însuşi Dumnezeu. Că omul care ştie aceasta altfel se poartă, altă nădejde are, merge mereu cu fruntea ridicată, nu cu fruntea plecată la pământ".

***

„DUMNEZEU a fost, este şi va fi pururea de-a lungul veacurilor în veşnicie. Tot ce este corp materialnic este nedesăvârşit, schimbător, pentru că are început şi sfârşit. Dumnezeu însă, Duh Creator şi Nemărginit, este fără început şi fără sfârşit, adică neschimbabil, Acela care a fost şi este din veşnicie. Lumea e schimbătoare; DUMNEZEU ESTE NESCHIMBĂTOR. Oamenii pleacă de pe pământ, unii după alţii; unii cad ori mor şi alţii le iau locul, însă Dumnezeu rămâne pururea acelaşi, neschimbat".

***

„Gaşpar, Melhior şi Baltazar au fost cei trei magi de la răsărit care au venit la Betleem cu aur, smirnă şi tămâie, pentru a i se închina Pruncului nou-Născut. Pentru acest «act unic în creaţie» ei au propus: «Mărire întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace şi între oameni bună învoire». «Cu Iisus începe era păcii». Cântecul început de îngeri trebuie continuat de istorii. PACEA este darul adus de la Dumnezeu nouă, oamenilor, de către Iisus Hristos. Ea este condiţonată de mărirea sau refuzul pe care noi îl acordăm lui Dumnezeu. Pacea de frică e o reală pierdere a păcii. Pacea de la Dumnezeu este un bun spiritual care nu poate fi creat sau menţinut de arme".

Arsenie Boca (1910 - 1989), mare preot duhovnic, scriitor şi gânditor creştin, pictor

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu