Primul ghiocel, prima scumpire…

Distribuie pe:

Încă la finele anului trecut, Comisia Europeană estima, pentru România, un deficit bugetar de 3,2% în 2017, cu 0,2 puncte procentuale peste plafonul acceptat de UE, dincolo de care Comisia Europeană declanşează procedura de deficit excesiv. Comisarii europeni atrăgeau atenţia că „deficitul guvernamental general este proiectat să se majoreze considerabil din cauza tăierilor de taxe şi a creşterii salariilor în sectorul public".

Previziunile CE, din păcate, par să se adeverească: la începutul acestei luni, mai multe produse, în rândul cărora se numără dulciurile, fructele şi legumele, zahărul, uleiul, băuturile alcoolice, carnea ş.a. s-au scumpit cu 5 până la 10 procente. De asemenea, creşterea cererii pe piaţă, a dus la scumpirea, în ultimele două săptămâni, a produselor de post.

Scumpirile sunt puse pe seama creşterilor salariale din ultima perioadă şi, mai ales, a creşterii salariului minim pe economie, cu care sunt remuneraţi mulţi dintre angajaţii producătorilor. Această creştere a salariului minim a dus la creşterea cheltuielilor cu salariile, cheltuieli ce se regăsesc şi în creşterea preţurilor la produsele menţionate, potrivit monitorulsv.ro.

Lasă un comentariu