Liber la vânătoarea de mistreţi!

Distribuie pe:

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 20/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 175, din 10 martie a.c., modifică articolul 44, aliniatul 3, al OUG nr. 105/2001, în sensul că „vânătoarea organizată a animalelor de pradă este permisă în situaţia confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă boală infecţioasă pe teritoriul unui stat vecin".

„Având în vedere scrisoarea nr. 1.436, din 1 martie 2017, a comisarului european Vytenis Andriukaitis, referitoare la riscul mare pe care îl reprezintă pentru România evoluţia pestei porcine africane în apropierea graniţelor sale, adoptăm, în regim de urgenţă, măsuri de intensificare a controalelor la punctele de intrare în România de la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a preveni introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată.

Având în vedere necesitatea acoperirii unor riscuri la adresa securităţii şi siguranţei alimentare a populaţiei, în vederea combaterii unor situaţii de criză apărute ca urmare a focarelor de pestă porcină africană care se manifestă în ţările vecine care au frontieră cu România, iar răspândirea bolii în România ar conduce la restricţii comerciale care pot afecta întreg sectorul de creştere a porcilor, apariţia pestei porcine africane pe teritoriul României ar avea efecte deosebit de grave.

Având în vedere că, din punctul de vedere al riscului contaminării, frontiera de stat a României reprezintă teritoriul vulnerabil prin care, în lipsa unor măsuri imediate şi adecvate, există riscul introducerii virusului de către purtători, pentru specia mistreţ mascul, femelă şi purcel, perioada de vânătoare se extinde pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă stabilite, din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană pe suprafaţa unuia sau mai multor fonduri cinegetice, pe toată durata existenţei focarului.

Răspândirea bolii în România ar conduce la restricţii comerciale care pot afecta întreg sectorul de creştere a porcilor, cu efecte deosebit de grave asupra economiei naţionale, alimentaţiei populaţiei, sectorului de creştere a suinelor, comerţului cu produse din carne de porc şi asupra locurilor de muncă", se arată în motivarea actului normativ.

Lasă un comentariu