DOCUMENTARELE DESPRE NATURĂ NE FAC FERICIŢI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Berkeley, citaţi de descopera.ro, au constatat că fericirea ne poate veni chiar şi din urmărirea documentarelor despre natură, acestea având un impact direct asupra stării de spirit şi a bunei dispoziţii a oamenilor.

„Studiul nostru global a implicat peste 7.500 de participanţi din Statele Unite, Marea Britanie, Singapore, India, Africa de Sud şi Australia şi a analizat peste 150 de cercetări ştiinţifice care au explorat legătura dintre natură şi sentimente. Pentru a îmbunătăţi valoarea studiului, am folosit o tehnologie de ultimă oră de cartografiere şi recunoaştere facială, astfel încât să înţelegem cum răspund spectatorii la imaginile video.

Putem confirma că interacţiunea cu programele de divertisment factual, chiar şi de scurtă durată, conduce la intensificări semnificative ale emoţiilor pozitive, precum mulţumirea, bucuria sau amuzamentul. Studiul a constatat şi reduceri substanţiale ale unor emoţii negative ca nervozitatea, anxietatea, frica, stresul şi oboseala.

Participanţii care au vizionat fragmente din documentarul despre natură Planet Earth II (Planeta Pământ II - producţie BBC) au prezentat creşteri semnificative ale unor sentimente de admiraţie, uluire, uimire, curiozitate, dorinţă de explorare, bucurie şi entuziasm, mulţumire, relaxare, linişte, distracţie şi râs şi reduceri semnificative în sentimente precum nervozitate, anxietate sau frică, stres şi suprasolicitare, supărare şi irascibilitate, oboseală, extenuare şi energie scăzută.

În mare parte, femeile au experimentat o paletă mai variată de sentimente decât bărbaţii. Deşi ambele sexe au prezentat creşteri semnificative în admiraţie, uimire, minunare, procentul a fost cu 35% mai ridicat la femei.

Vizionarea a avut o influenţă pregnantă şi în rândul tinerilor, care au experimentat grade mai înalte de emoţii negative la început. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani au avut cele mai mari schimbări. Scăderi semnificative în emoţii, ca nervozitate, anxietate şi frică, stres şi suprasolicitare, oboseală, extenuare şi energie scăzută au fost constatate la toate grupurile de vârste, cu atât mai mult cu cât, la începutul studiului, subiecţii prezentau niveluri înalte ale acestor emoţii negative.

Schimbările emoţionale după vizionarea acestei serii de documentare sunt semnificative, pentru că uimirea şi mulţumirea sunt fundamentele fericirii umane. Dacă oamenii se simt uimiţi, aceştia sunt mai predispuşi să afişeze comportamente empatice şi caritabile, dar s-a demonstrat şi că fac faţă mai uşor stresului", explică oamenii de ştiinţă.

Lasă un comentariu