Părinţii elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş pichetează Prefectura

Distribuie pe:

Pe tot parcursul acestei săptămâni, părinţii elevilor care studiază la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, pichetează, timp de o oră în fiecare zi, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, solicitând autorităţilor clarificarea situaţiei şcolii.

„Este o situaţie incertă, care durează de mai multe luni, este o situaţie pe care factorii politici şi ai administraţiei locale nu o rezolvă şi această demonstraţie este una din căile prin care noi, părinţii, dorim să atragem atenţia asupra acestei situaţii", a declarat Szathmáry Zsolt, tatăl unei eleve, precizând că la această unitate de învăţământ studiază peste 400 de elevi.

„Dorim să le transmitem autorităţilor că cheia rezolvării situaţiei se află în mâinile administraţiei locale - Primărie, primarul oraşului, Consiliul Local. Ministerul Educaţiei Naţionale a trimis mai multe adrese către primarul Târgu-Mureşului în care se enumeră paşii care trebuie urmaţi (…) Am purtat discuţii cu consilieri locali, cu directorul Direcţiei Şcoli, pe faţă toată lumea se declară interesată de rezolvarea acestei situaţii, dar de 4 luni nu se întâmplă nimic. La acest liceu procesul de învăţământ se desfăşoară normal, dascălii îşi fac treaba - cu toate că au fost mai multe luni în care nu şi-au primit salariile - copiii întreabă din când în când ce se întâmplă, pentru că văd şi ei la ştiri că situaţia nu se rezolvă", a spus Szathmáry.

Părinţii elevilor de la acest liceu au arătat că notele Ministerului Educaţiei Naţionale adresate primarului din Târgu-Mureş în data de 2 februarie 2017 şi 3 martie 2017 „stipulează foarte clar paşii metodologici de urmat prin care şcoala poate funcţiona din nou în condiţii normale", dar că „aceşti paşi nu au fost făcuţi nici până în data de azi, existând un refuz din partea Primăriei în a respecta acestea".

Protestatarii consideră că, prin această amânare, s-ar trage de timp şi au solicitat conducerii administraţiei publice locale să trimită reţeaua şcolară a municipiului la Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru avizare.

Primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a declarat pentru AGERPRES, că acuzaţiile formulate la adresa sa de către părinţii elevilor sunt nefondate, întrucât problema este în curtea Consiliului Local, în care UDMR deţine majoritatea, şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

„Pentru a clarifica, Primăria nu are niciun fel de obligaţie şi de implicare, totul aparţine Consiliului Local şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, care au generat această situaţie. De fiecare dată Primăria, primarul în mod special, au rugat să nu se politizeze, să nu facă lucruri intempestive şi la limita legii pentru că acestea vor genera situaţii defectuoase, ceea ce s-a şi întâmplat. Dorinţa politicului de a înfiinţa o şcoală poţi să o înţelegi, iar Consiliul Local a votat înfiinţarea acestei şcoli.

Modul în care a fost făcută de către inspectorul şef anterior şi modul în care HCL putea fi interpretată a creat această situaţie: să fie atacată de prefect şi să constituie un dosar la DNA în care sunt anchetaţi inspectorul şcolar general şi directorul liceului", a spus Florea.

Primarul a arătat că în 2014, când şcoala a fost înfiinţată, nu erau îndeplinite condiţiile pentru a avea statut juridic, iar ISJ „a omis să spună acest lucru sau a indus în eroare Consiliul Local, lucru care s-a depistat".

„În momentul de faţă, îndeplinesc aceste condiţii - au numărul de elevi - şi i-am rugat să pornească din nou toată procedura de clarificare a situaţiei, dar consilierii locali ai UDMR, fiind majoritari, nu doresc acest lucru. Nu primarul, ci consilierii au decis că nu consideră necesar ca acest liceu să se reînfiinţeze. Era o variantă oferită de Primărie ca ISJ să declarare acest liceu ca structură aparţinând de Colegiul „Unirea" sau de Liceul „Bolyai", aşa cum a fost, să urmeze toate procedurile legale şi apoi devenea un liceu cu statut juridic. Nu s-a dorit acest lucru. Aşa că scoatem oamenii în stradă şi aruncăm vina pe cine nu trebuie. Dar în Târgu-Mureş, nu mă surprinde pentru că atacarea primarului şi blocarea lui în Consiliul Local este temă politică", a conchis Dorin Florea, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu